UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росії ніхто не загрожує, але Кремлю потрібен «новий Крим» – посол України в ЄС

Ситуацію на російсько-українському кордоні слід розглядати з погляду геополітичних амбіцій РФ.

Загроза повномасштабної російсько-української війни має розглядатися у контексті політичних і геополітичних амбіцій самої Москви, вважає посол України в ЄС Всеволод Ченцов. Криза на кордоні інспірована Кремлем, насправді Росії ніхто не загрожує, заявив Ченцов в інтерв'ю EUobserver.

На думку дипломата, режим Владіміра Путіна потребує потужного бустера для підтримки власного іміджу та позиціонування себе як лідера геополітичних ігор. Аналогічним поштовхом стала окупація Криму у 2014 році.

Войовнича риторика Москви часів «холодної війни», на думку Кремля, має справити враження на Захід, нагадавши про часи, коли Росія була наддержавою. Втім, РФ досі не навчилася вибудовувати відносини з іншими країнами, включно із сусідами, окрім позиції «жорсткої сили та погроз військовими діями», додає Ченцов.

«Кремль не розуміє України. Там думають, що це легка здобич – що тут сильні проросійські настрої, і немає національної української ідеї. Це зовсім інша країна порівняно із ситуацією 2014 року», - говорить дипломат.

Саме Росія своєю агресією підштовхує Україну до членства в НАТО для захисту суверенітету та територіальної цілісності. «Іронія ситуації полягає в тому, що саме Кремль, а не Захід підштовхує Україну до НАТО», - додав він.

Читайте також: Польща та Литва підтримують вступ України до НАТО та ЄС

Загрозою ескалації на російсько-українському кордоні Москва домоглася проведення переговорів президентів Росії і США та консультацій з НАТО стосовно «питань, які турбують» – щодо розширення Альянсу через приєднання України та Грузії.

США та НАТО вимагають від Росії надати гарантії ненападу на Україну. Натомість РФ висунула власні пропозиції щодо «гарантій безпеки» і наполягає на якнайшвидших консультаціях для прийняття «пакетом».

У проєкті «гарантій» Росія вимагає від НАТО не розширюватися на схід, зокрема, не приймати до своїх лав Україну. Підготовка документу, а також події, що передували цьому, вкладаються у російську логіку повернення до поділу світу на «зони впливу».

ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: