UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія залякує адвокатів у справі MH17

У палаті представників Нідерландів вимагають викликати російського посла.

Російська Федерація залякує адвокатів, що представляють інтереси родичів людей, які загинули в збитому над Донбасом літаку рейсу MH17, повідомляє видання RTL Nieuws.

На початку вересня продовжилися слухання у суді у справі про катастрофу MH17. Упродовж трьох тижнів право на виступ у процесі отримали родичі загиблих. Їм допомагала група юристів, об'єднаних у так звану команду правової допомоги (RBT). Ці адвокати вже багато років беруть участь у кримінальній справі та мають доступ до всіх матеріалів справи.

Останні кілька місяців адвокатів дедалі частіше переслідують, зокрема й у їхніх будинках. Правоохоронці пов'язують погрози, що почастішали, з виступами в суді.

У зв'язку з цим адвокатів-членів правової групи запросили до Національного координатора з безпеки та боротьби з тероризмом (NCTV) 22 вересня. Там підозрюють, що до переслідувань адвокатів може бути причетна Росія.

NCTV запропонував включити юристів у свою програму безпеки та ввести необхідні запобіжні заходи.

Адвокати розповіли щонайменше про чотири випадки переслідувань після того, як судові слухання у справі поновилися.

Декілька юристів розповіли про підозрілі інциденти, що сталися останнім часом.

Після повідомлення у ЗМІ дві партії Нідерландів – «Демократи 66» та «Зелені ліві» — закликали владу відреагувати, а депутати палати представників Нідерландів звернулися до міністра закордонних справ із вимогою викликати посла Росії для отримання пояснень.

Наступний блок слухань у справі MH17 має розпочатися 1 листопада.

На думку ексзаступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова, на факти залякування адвокатів має відреагувати світова громадськість.

"Світ має на це відреагувати. Правосуддя має зупинити країну-агресора!", — написав він у своєму Твіттері .

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі, хто був на борту, загинули.

У травні суд у Нідерландах завершив розслідування у справі про катастрофу Boeing-777 у липні 2014 року.

Через два роки після катастрофи JIT оприлюднила висновки, за якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК «Бук». Ракетна установка належить 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується у Курську.