UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не має права диктувати Україні шляхи розвитку – заступник генсека НАТО

Рішення щодо вступу України і Грузії до Альянсу було підтверджено на найвищому рівні.

НАТО вибудовує власну політику на засадах зникнення «сфер впливу» в Європі, тому спроби Росії заблокувати вступ до Альянсу України або будь-якої іншої країни будуть марними, наголошує заступник генсекретаря НАТО Мірча Джоане.

Раніше президент Естонії Керсті Кальюлайд в інтерв'ю «Європейської правді» висловила думку, що розв'язана Москвою війна в Донбасі завадить Україні стати членом НАТО. Але в самому Альянсі вплив «російського чинника» на політику розширення заперечують.

«Ідеться не про задоволення або незадоволення третьої сторони, а про фундаментальний принцип, згідно з яким суверенні держави мають бути в ситуації, коли обирають свою долю відповідно до суверенного права вибору свого напрямку. І якщо Україна обирає, народ України і керівництво України обирають йти у Західні інституції, це те, що ми заохочуємо і підтримуємо. Ніхто не має права диктувати своїм сусідам або комусь іншому в Європі, яку долю їм обирати », - наголосив Джоане в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

На думку заступника генсекретаря НАТО, політика «відкритих дверей» є однією з найуспішніших в історії Альянсу. Багато країн приєдналися до НАТО «після закінчення комунізму». А рішення про вступ України і Грузії було підтверджено на найвищому рівні.

«Рішення Бухарестського саміту чинні. Вони були ухвалені союзниками, і вони залишаються. Я думаю, що найважливіше політичне підтвердження Політики відкритих дверей, а також перспективи приєднання України і Грузії до НАТО, було зроблено лідерами Альянсу на саміті в Брюсселі лише кілька місяців тому. Тому це дійсно так», - додав він.

За словами заступника генсека Альянсу, вступу завжди передує сукупність факторів, таких як стан реформ в країнах-претендентах і політичний консенсус з іншого боку.

«Немає жодного автоматизму в цьому питанні, але завжди є заохочення, і я особисто роблю його, країнам, як Україна, дотримуватися курсу реформ, продовжувати співпрацю з НАТО на якомога більшій кількості фронтів. Статус Партнера з розширеними можливостями - це величезний позитивний крок в правильному напрямку. І я дивлюся на те, як Грузія, яка отримала цей статус трохи раніше, використовує його, це дуже важливо», - зазначає Джоане.

Заступник Єнса Столтенберга закликав Україну дотримуватися курсу і продовжувати готуватися до вступу, проводячи внутрішні реформи.

Читайте також: В НАТО переконують, що рішення про вступ України підтвердили на найвищому політичному рівні

Станом на грудень 2020 року вступ України до НАТО підтримували 42% українців.

У березні 2021 року голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час зустрічі з заступником генсека НАТО Мірчею Джоане в штаб-квартирі Альянсу заявив, що Україна розраховує отримати План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) у найближчій перспективі.

За словами третього президента України Віктора Ющенка, Україна могла отримати План дій щодо членства в НАТО ще в 2008 році на саміті Альянсу в Бухаресті, проте цього не сталося через позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель і експрезидента Франції Ніколя Саркозі. 

Докладніше про те, як Київ хоче домогтися від НАТО виконання рішення Бухарестського саміту і чи вдасться Україні отримати хоча б ПДЧ, читайте в статті Володимира Кравченка «Обіцяного тринадцять (?) років чекають» у ZN.UA.