UA / RU
Підтримати ZN.ua

Резніков озвучив у Вашингтоні пропозиції із залучення США до переговорів щодо Донбасу

Український віце-прем'єр зустрівся з директором Ради національної безпеки з питань Східної Європи та Кавказу.

Віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у рамках робочого візиту до США зустрівся з директором Ради національної безпеки з питань Східної Європи та Кавказу Крісом Смітом. У ході зустрічі український віце-прем'єр озвучив пропозиції щодо долучення Сполучених Штатів до переговорного процесу щодо Донбасу й активізації відповідних дипломатичних процесів, повідомили в Мінреінтеграціі в четвер, 12 серпня.

Співрозмовники також обговорили підготовку візиту президента України Володимира Зеленського до США.

Кріс Сміт запевнив Рєзнікова, що Вашингтон підтримує українську ініціативу «Кримська платформа», а також наголосив на важливості співпраці держав в рамках Стратегічного партнерства Україна-США.

Читайте також: В ОП прокоментували слова Резнікова про війська США на території України

Напередодні Олексій Резніков заявив про можливість розміщення військ США на території України для забезпечення додаткових гарантій безпеки.

Володимир Зеленський пропонував розширити нормандський формат за рахунок США ще в 2019 році. Тоді у Вашингтоні відзначили, що залучення нових учасників до переговорного процесу вимагає згоди всіх лідерів нормандської четвірки.

Франція висловилася за підтримку діалогу з Вашингтоном сотосовно Донбасу, але категорично проти участі США в «нормандському форматі». У Росії заявили, що бажання України залучити США до нормандських переговорів начебито можна вважати спробою відійти від Мінського формату.

Однак після саміту президентів Росії і США в Женеві Москва змінила точку зору. Про таємниці листування кремлівських міньйонів із Москвою, можливу участь американців у переговорах і строки виборів у Донбасі читайте в інтерв'ю Олексія Резнікова Тетяні Силіній «Присутність «зайчиків» із «ДНР/ЛНР» на зустрічі «нормандської четвірки» і США абсолютно виключена» у ZN. UA.