UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реінтеграція Донбасу: як і коли починати підготовку до безпечних виборів

Щеплені ідеологічним «Спутніком» території стануть надійною перешкодою будь-яким спробам України вступити у ЄС і НАТО.

Українські політики з року в рік повторюють мантру про необхідність врегулювання конфлікту в Донбасі та роль в цьому питанні Мінських угод.

Але чи є на сьомому році російсько-української війни чітке уявлення про те, що і на яких умовах бажаємо отримати за результатами врегулювання конфлікту? «Лакмусовим папірцем» може стати питання проведення виборів на деокупованих територіях.

Через скільки часу після деокупації можна проводити їх, і як зробити так, щоб після реінтеграції Україна не отримала «міну сповільненої дії», ZN.UA запитало у віцепрем'єр-міністра України, члена української делегації на переговорах щодо Донбасу Олексія Резнікова.

«На це запитання «Через скільки?» сьогодні немає однозначної відповіді. (…) Тому що справді найголовніше – які будуть умови. Україна точно займатиметься завершенням усього цього за умови, що до слова «реінтеграція» буде додано ключове слово – «безпечна». Безпечна для територіальної цілісності, суверенітету та внутрішньополітичного спокою в країні. Усе, що нестиме ризики для країни, реалізовуватися не буде», - наголошує Резніков в інтерв'ю редакторці відділу міжнародної політики Тетяні Силіній.

У розмові із журналісткою Резніков робив акцент на «фізичній» складовій безпеки виборів.

Так, віце-прем'єр нагадав, що копенгагенські стандарти ОБСЄ, яка моніторить всі вибори, чітко передбачають: вибори відбуваються в безпечному середовищі, з доступом преси, громадських організацій та іншими складовими демократичної процедури.

Моніторингова місія ОБСЄ приїжджає на місце лише після того, як спеціальна оціночна місія, до якої входять й офіцери з безпеки, дає свою оцінку ситуації у місці проведення виборів, а потім надсилає уряду запит на надання письмових гарантій безпеки.

«Тому, якщо наш уряд не вважатиме за можливе дати такі письмові гарантії безпеки моніторинговій місії ОБСЄ, то ніхто нікуди не поїде. А уряд України, який прийматиме таке рішення, зможе взяти на себе відповідальність, лише розуміючи, що а) кордон — на контролі, б) патрулювання на вулицях здійснюється зрозумілими українськими силами охорони правопорядку, в) роззброєння відбулося, г) на вулицях безпечно, д) там є свобода політичної агітації», - наголошує співрозмовник.

Але, мабуть, найбільш важливою є безпека проведення виборів на території, отруєній російською пропагандою. Їх результат, так чи інакше, впливатиме на політичне життя в усій країні.

На вибори прийдуть люди, які ненавидять Україну і все українське. До того ж, зростає кількість виданих на неконтрольованих територіях російських паспортів.

«Так, на вибори прийдуть люди, які ненавидять Україну, але також повинні мати можливість волевиявлення й ті, хто зберіг любов до України та віру в неї, ті, хто сьогодні чекає і молиться, щоб Україна швидше туди повернулася. Ми маємо дати їм шанс», - стверджує віцепрем'єр.

На думку Рєзнікова, ітиметься лише про формування місцевих органів влади, а в жодному разі не про участь на той момент у всеукраїнських виборах. Завдання місцевих виборів - сформувати на звільнених від окупації територіях органи влади, які діятимуть за українськими законами.

«Ми маємо сформувати там місцеві органи влади, які діятимуть за українськими законами. Навіть якщо там половина обраного корпусу виявиться ідеологічно «не з нами», ми однаково маємо на це піти. Це нормально. Цим ми й відрізняємося від сусідньої країни: ми – демократична держава. Якщо ж вони після виборів стануть порушувати українські закони, отже, відповідатимуть за законом», - додає він.

Як приклад віцепрем'єр призводить вибори на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей, де проросійські партії мали доволі великий успіх.

«Тому я все-таки наполягаю: якщо буде безпечно, якщо буде свобода політичної агітації для всіх партій, тоді ми маємо дати можливість місцевим органам влади сформуватися за українськими законами й далі за ними працювати», - підсумовує Олексій Резніков.

На запитання про те, коли жителі реінтегрованих територій зможуть взяти участь у всеукраїнських виборах, і як забезпечити їх безпеку, Резніков так і не відповів.

Читайте також: Росія може використати видачу паспортів в Донбасі для вторгнення в Україну — Резніков

Окупувавши частину Донецької і Луганської областей в 2014 році, Росія робила все можливе для того, щоб ментально, економічно і політично зробити їх частиною «русского мира». «Опромінені» пропагандою, відірвані від України райони Кремль планує «повернути», попередньо домігшись для них особливого статусу і всіляких преференцій, що дозволить надійно «вакцинувати» Україну від будь-яких спроб стати частиною вільної Європи, вступити у ЄС і НАТО.

Про таємниці листування кремлівських міньйонів із Москвою, можливу участь американців у переговорах і строки виборів у Донбасі читайте в інтерв'ю Олексія Резнікова Тетяні Силіній «Присутність «зайчиків» із «ДНР/ЛНР» на зустрічі «нормандської четвірки» і США абсолютно виключена» у ZN.UA.