UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада наблизилась до визнання депортованими українців, примусово переселених з Польської Народної Республіки у 1944-1951 роках

Серед іншого законопроєкт передбачає пільги для українців, депортованих з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №2038 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки». Документ підтримали 294 народні депутати.

У законопроєкті розширюється поняття «депортація» та вказується, що це також насильницьке переселення народів, національних меншин та осіб за національною ознакою з місць їх постійного проживання на підставі рішень, прийнятих органами державної влади колишнього СРСР, союзних республік або Польської Народної Республіки у період 1944-1951 років.

Також документ пропонує, щоб на депортованих осіб поширювалися пільги передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», як для учасників війни, а на членів сімей депортованих осіб – пільги для членів сімей учасників війни.

Водночас передбачається, що пільги поширюватимуться незалежно від дати народження депортованої особи. Автори документу пояснюють це тим, що у результаті депортації більшість переселенців втратила документи, які підтверджують їх перебування на території Польщі. Через цю обставину примусово переселені особи мають значні проблеми з підтвердженням депортації, тому порядок надання статусу депортованої особи встановлюється українським урядом при відповідному міжнародному співробітництві з Польщею. 

Читайте також: У Празі відбувся показ документального фільму "1944. Крим. Депортація"

Офіційно депортація українців почалася 9 вересня 1944 р. в результаті  угоди між урядом УРСР і Польським Комітетом Національного Визволення «Про евакуацію українського населення з території Польської Народної Республіки і польських громадян з території УРСР» та договору між СРСР і ПНР «Про обмін ділянками державних територій» від 15 лютого 1951 року. Всього примусово переселили понад 700 тис. українців-автохтонів.

Конституційний Трибунал Речі Посполитої Польської 19 грудня 2002 визнав, а Європейський суд з прав людини 22 червня 2004 року підтвердив, що угода від 09 вересня 1944 року «Про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР» не мала жодних правових підстав для її підписання, а дії, пов’язані з виконанням її умов з примусової евакуації, є незаконними. 

При цьому комуністична влада депортувала українців також і на північ та захід Польщі. У статті «Уроки операції «Вісла». 70 років тому польська комуністична влада розпочала депортацію українців на «повернені землі» Микола Литвин та Любомир Хахула розповіли читачам ZN.UA про операцію, в рамках якої було депортовано понад 150 тисяч українців.

Детальніше про українців, які пережили операцію «Вісла» читайте в матеріалі Аріадни Войтко для ZN.UA «Бути українцями і відверто про це заявляти…»