UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада розблокувала підписання закону про перезапуск ВККС та реформу "Укроборонпрому"

На засіданні не було навіть половини депутатів. 

Під час позачергового засідання 20 липня, на якому було зареєстровано лише 99 народних обранців, Верховна Рада не скасувала рішення про прийняття закону щодо роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Під час голосування "за" скасування постанови проголосувало лише 17 депутатів. 

На сьогоднішнє засідання було винесено проект постанови про скасування рішення ВРУ про повторне прийняття в цілому з урахуванням пропозицій президента України Закону "Про внесення змін до ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України". Йдеться про закон про перезапуск ВККС, який заблокували раніше до розгляду проекту постанови у Раді. 

Також парламентарі розблокували реформу "Укроборонпрому" з подальшим перетворенням відомства на холдинг. 

Крім цього депутати провалили голосування за проекти постанов, які могли скасувати ще два рішення ВРУ: 

Читайте також: Рада схвалила пропозиції Зеленського до закону про відновлення роботи ВККС

29 червня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України». Депутати прислухалися до зауважень Венеційської комісії та схвалили поправку №453.

У жовтні минулого року Венеційська комісія підтримала необхідність швидкого перезапуску ВККС, але зазначила, що проєкт №3711 треба суттєво доопрацювати.

Натомість члени Комітету ВР з питань правової політики звели нанівець роль міжнародних експертів у відборі членів ВККС та проігнорували всі зауваження Венеціанської комісії, рекомендації ЄС і USAID. Зокрема, парламентарі передали всю владу нереформованій Вищій раді правосуддя. У такому вигляді 3 березня 2021 року депутати й ухвалили законопроєкт у першому читанні.

Водночас в інтерв'ю ZN.UA голова правового комітету ВР Андрій Костін заявив про те, що у фракції «Слуга народу» як ніколи налаштовані на запуск ВККС та оновлення складу Вищої ради правосуддя. І підтримають ключову роль міжнародних експертів у формуванні ВККС і ВРП. Чому ж судова реформа загальмувала у комітеті читайте в інтерв’ю Інни Ведернікової із Андрієм Костіним.