UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала за основу законопроєкт про Військову поліцію

Комплектувати Військову поліцію хочуть за рахунок ЗСУ.

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №6569-д «Про Військову поліцію». Документ підтримали 247 народних депутатів, повідомив парламентар з «Голосу» Ярослав Железняк.

Військову поліцію пропонують створити як військове формування з правоохоронними функціями. Вона входитиме до складу сектору безпеки і оборони. За задумом депутатів, Військова поліція має забезпечувати правопорядок та військову дисципліну Міністерстві оборони, Збройних Силах України та Державній спеціальній службі транспорту. Згідно з законопроєктом, спрямовуватиме та координуватиме діяльність правоохоронного органу головнокомандувач ЗСУ.

Читайте також: Правоохоронці встановили особу українського військового, якого окупанти обезголовили

Передбачається, що Військова поліція: 

Військову поліцію планують комплектувати за рахунок чисельності ЗСУ. Водночас її чисельність не зможе перевищувати 1,5% чисельності Збройних Сил України.

Безпосередньо керуватиме новим органом начальник Військової поліції. Його призначатиме та звільнятиме президент України за поданням міністра оборони. Під час дії воєнного стану подання про призначення начальника Військової поліції президенту представлятиме головком ЗСУ.

Фінансувати Військову поліцію пропонують із держбюджету України в межах обсягів бюджетних призначень, визначених Міністерству оборони України і передбачених окремим рядком у державному бюджеті, а також з інших джерел, передбачених міжнародними договорами України або проєктами міжнародної технічної допомоги.

Читайте також: Під час військової підготовки у людей, у яких лікарі на ВЛК "не помітили" хвороб, починаються проблеми. Але зворотного шляху немає — рекрут

Раніше ZN.UA повідомляло про те, що у січні-березні 2024 року зареєстровано 12 776 кримінальних проваджень дезертирства. За словами командира роти ударних дронів «Орден Сантьяго» Ігоря Луценка, відсутність покарання за дезертирство є однією з основних причин відпливу солдат із війська. Докладніше читайте в статті «Як зменшити нестачу людей на фронті?».