UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче запровадити держпідтримку сільськогосподарських підприємств щодо страхування їх продукції

Депутати ухвалили у першому читанні відповідний законопроєкт.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5104 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою”. Документ підтримали 286 народних депутатів.

“Мета: визначення механізму надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції”, - йдеться у пояснювальній записці.

Документ пропонує запровадити державну політику підтримки сільськогосподарських товаровиробників у частині страхування с/г продукції.

Також документ передбачає збільшення ставки податку на дохід за договорами страхування сільськогосподарської продукції на 0,5 відсоткових пунктів для того, аби надалі спрямувати ці коштів на підтримку страхування с/г продукції. 

Також документ передбачає зміни до Закону України “Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою”, якими визначаються: 

Проєкт закону визначає на рівні 60% розмір часткового відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам страхових платежів (премій). Згідно з документом, конкретний розмір компенсації визначатиметься виходячи із можливостей держбюджету у відповідному порядку використання бюджетних коштів. 

Також законопроєкт пропонує внести зміни до Закону України “Про страхування” щодо: 

Водночас документ передбачає зміни до законів України “Про колективне сільськогосподарське підприємство”, “Про сільськогосподарську кооперацію” та “Про фермерське господарство” в частині надання можливості цим господарствам отримувати державну підтримку на страхування сільськогосподарської продукції.

 

Читайте також: Сільгоспвиробництво майже за рік впало на 12% - Держстат

У своїй статті для ZN.UA колишній в. о. міністра аграрної політики Максим Мартинюк писав про те, що минулого року за параметром віддачі на кожну вкладену державну гривню в короткостроковій перспективі аграрному сектору не було рівних. 

На його думку, об'єктивними факторами, які спонукають поставити сільське господарство на перше місце у переліку отримувачів державної допомоги, є вага в національній економіці; несприятлива зовнішня кон'юнктура на базові для України номенклатури; несприятливі погодні умови.

Про ці та інші причини необхідності підтримки АПК державою читайте в тексті Максима Мартинюка "Чергу за порятунком".