UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче реформувати територіальну організацію виконавчої влади

Депутати ухвалили у першому читанні відповідний законопроєкт.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт № 4298 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні». Документ підтримали 229 народних депутатів.

Документ передбачає, що діяльність місцевих держадміністрацій має базуватись на принципах:

Також законопроєкт пропонує розділити повноваження і завдання місцевих державних адміністрацій у межах трьох ключових напрямів:

Документ передбачає, що голови місцевих держадміністрацій з 1 січня 2022 року стануть  державними службовцями. На них поширюватимуться всі заборони, обмеження, а також права і обов’язки, передбачені Законом України «Про державну службу».

Законопроєкт пропонує запровадити принцип ротації, який передбачає, що повноваження голів РДА припиняються після закінчення трирічного терміну їх діяльності в межах одного району, з можливістю подальшого переведення (ротації) в іншу адміністративно-територіальну одиницю України.

В документі йдеться про формування кадрового резерву голів місцевих державних адміністрацій. Також передбачено створення багаторівневої системи із забезпечення законності в діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Така система має передбачати, що:

«За наявності відповідних підстав, орган із забезпечення законності може звернутись до органу та/або посадової особи місцевого самоврядування з вимогою про усунення порушення Конституції та законів України, а за відсутності належної реакції органу або посадової особи місцевого самоврядування, звернутись до суду про визнання відповідного акту незаконним та його скасування повністю або у частині», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також: Реформа децентралізації: держава зруйнувала вертикаль соцзахисту, не запустивши працюючу альтернативу

Раніше Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №4535 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост». Зокрема, документ пропонує вдосконалити правове регулювання інституту старост задля подальшого його розвитку.