UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін назвав Зеленського «ганьбою єврейського народу»: євреї відповіли

Громадські та політичні єврейські лідери заявили, що пишаються українським президентом.

Президент Росії Владімір Путін 16 червня, під час виступу на Петербурзькому економічному форумі, назвав Володимира Зеленського «ганьбою єврейського народу». Саме так, за його словам, українського президента називають неназвані «друзі дитинства» Путіна.

Із відповіддю на заяву російського президента виступили єврейські громадські та політичні діячі.

«Я особисто можу сказати, що пишаюся президентом Зеленським, що він не втік і робить усе задля допомоги українському народу. І не лише я. Думаю, що весь світ пишається ним», - заявив головний рабин України Моше Реувен Асман у коментарі УНІАН.

Натан Щаранський — колишній радянський в’язень, ізраїльський державний та політичний діяч українського походження, віце-прем'єр-міністр та міністр в кількох урядах Ізраїлю, депутат Кнесету, голова виконавчої ради Єврейського агентства для Ізраїлю, член Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» — у своєму дописі на Facebook висловив думку, що українці можуть пишатися своїм вибором єврея президента, який згуртовує та об'єднує Український народ у тяжкій боротьбі проти варварської агресії.

«А ми, євреї, можемо пишатися, що представник нашого народу відіграє таку унікальну історичну роль у мобілізації не лише українського народу, а й усього вільного світу на захист нашого спільного майбутнього», — написав він.

Читайте також: The Guardian: Психоаналіз Фройда може пояснити, чому Росія скоює воєнні злочини в Україні

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук назвав виступ Путіна «явною кагебістською провокацією».

«Ми повинні враховувати, що він намагається зірвати зв'язки між Ізраїлем та Україною перед візитом дружини президента Зеленського в Ізраїль, і він навмисно зробив це перед шабатом», — наголосив він, додавши, що Київ очікує, що уряд Ізраїлю рішуче засудить слова президента Путіна.

За словами Корнійчука, якщо цього не станеться, це може призвести до перенесення, або скасування візиту дружини президента Зеленського в Ізраїль. Водночас, він додав, що це — його особиста думка.

Дипломат також назвав коментарі Путіна антисемітськими і спрямованими проти єврейського народу.

«Я вважаю, що ізраїльський народ має пишатися українським президентом, який є євреєм і мужньо захищає свою країну. Коли Путін атакує Зеленського, він нападає на єврейський народ. Ми по той самий бік барикади», — сказав посол.

У травні 2022 року міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров заявив, що «затяті антисеміти, як правило, євреї». Глава МЗС Ізраїлю Яїр Лапід заявив, що слова Лаврова «непробачні, обурливі і є грубою історичною помилкою», а також що Ізраїль чекає на вибачення з боку Лаврова. Замість вибачень відомство Лаврова звинуватило Ізраїль у підтримці «нацистів» в Україні.

У вересні минулого року стало відомо, що президент України Володимир Зеленський очолив рейтинг найвпливовіших євреїв світу за версією The Jerusalem Post.

Є народ, який краще за інших розбирається в нацизмі. Про те, чому українські рабини не виїхали зі своїх міст, беруть активну участь в евакуації людей, не уточнюючи національності біженців, і роблять інші добрі справи, які наближають нашу спільну перемогу, читайте в матеріалі Олени Середи «Тут ніхто не чекав Путіна», — євреї України про війну з Росією».