UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін і Сі планують зустрітися знову на тлі погіршення відносин із Заходом

Це буде їхня друга особиста зустріч цього року.

Президент Росії Володимир Путін і голова КНР Сі Цзіньпін, як очікується, зустрінуться наступного тижня в Узбекистані для переговорів, які можуть означати поглиблення відносин між двома державами, які дедалі більше протистоять Заходу, повідомляє AP NEWS.

Зустріч у Шанхайській організації співпраці — політичному, економічному і безпековому форумі, в якому домінують Китай і Росія — проходить у непростий час для обох лідерів, і це буде їхня друга особиста зустріч цього року.

Путін має справу з економічними та політичними наслідками своєї війни в Україні, в результаті якої Росія виявляється у дедалі більшій ізоляції, але поводиться зухвало. Сі стикається з зростаючою напруженістю у відносинах із Заходом щодо статусу Тайваню та поводження Китаю з уйгурами та іншими, переважно мусульманськими, етнічними групами.

У середу посол Росії у Китаї повідомив журналістам, що зустріч двох лідерів відбудеться у Самарканді 15-16 вересня. Потім Путін підтвердив це сам, сказавши високопоставленому китайському законодавцю Лі Чжаньшу на економічному форумі в Росії, що "ми скоро побачимося з головою Сі Цзіньпіном, сподіваюся, у Самарканді, Узбекистан".

Візит до Узбекистану, якщо він відбудеться, стане частиною першої закордонної поїздки Сі за останні 2,5 роки. Сі залишав материковий Китай лише одного разу — з одноденним візитом у напівавтономне місто Гонконг — відтоді, як на початку 2020 року почалася пандемія COVID-19.