UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проект закону про всеукраїнський референдум оцінюватиме Венеціанська комісія

Рада може розглянути законопроект протягом найближчих тижнів.

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) розгляне проект закону про всеукраїнський референдум. Про це повідомляє прес-служба Венеціанської комісії.

"13 травня 2020 голова Верховної Ради України направив запит про оцінку Венеціанської комісії проекту Закону України "Про всеукраїнський референдум", - йдеться в повідомленні.

При цьому про дату розгляду і оголошення висновку не повідомляється.

Нагадаємо, раніше голова ВР Дмитро Разумков заявляв, що через кілька тижнів ВР може розглянути законопроект про всеукраїнський референдум. Пакетом законопроектів про народовладдя в парламенті займається перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. У ВР очікують висновків від міжнародних організацій щодо законопроекту.

Читайте також: Зеленський пообіцяв "земельний референдум", але після відкриття ринку

За даними соцопитування, понад 70% українців хочуть розгляду питання про продаж землі через референдум.

В 2018 році Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Основному закону, прийнятий у часи Віктора Януковича закон "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 року.

У 2013 році закон оцінила Венеціанська комісія. В результаті оцінки встановили, що дозвіл виносити на референдум питання внесення змін до Конституції або нову Конституцію може порушити конституційну стабільність і законність в Україні. Крім того, документ не повністю відповідав міжнародним стандартам з питань, які можуть винести за народною ініціативою.

У листопаді минулого року президент Володимир Зеленський анонсував розробку нового закону про всеукраїнський референдум.