UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поза виборчою дільницею – можна: Аваков прокоментував «опитування» Зеленського

У МВС прирівняли президентську ініціативу до екзитполів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає проведення «президентського опитування» в день місцевих виборів 25 жовтня цілком законним.

За словами міністра, проведення опитування громадської думки, зокрема екзитполів, за межами виборчої дільниці не суперечить українському законодавству.

«Опитування поза виборчою дільницею не порушує закон України, оскільки, не ідентифікує особу, так як це потрібно у бюлетені, не розкриває персональних даних. Крім того, громадяни за бажанням можуть брати чи не брати участь у опитуваннях, це не є обов’язковим», - цитує Авакова пресслужба МВС.

На його думку, ініційоване президентом опитування не є агітацією, яка заборонена у переддень і день голосування.

«Опитування та проведення екзитполів після голосувань – це розповсюджена практика протягом всієї історії виборів в Україні. Тому МВС не бачить ніяких проблем з реалізацією ініціативи «5 питань від президента», - каже Аваков.

Читайте також: Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити позов щодо скасування "всеукраїнського опитування" Зеленського

Нагадаємо, 13 жовтня в етері низки українських телеканалів і в YouTube з'явилося відеозвернення Володимира Зеленського до громадян, в якому він анонсував проведення 25 жовтня «загальнонаціонального опитування». За його словами, воно повинно стати першим кроком до проведення всеукраїнського референдуму.

Чинного закону про референдум в Україні зараз немає. Відповідний документ, прийнятий за часів Януковича, Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону. А законопроект, ініційований самим Зеленським, «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» досі перебуває на розгляді у Верховній Раді.

В Офісі президента стверджують, начебто у цього опитування «не буде прямих юридичних наслідків», на відміну від законного референдуму.

У Комітеті виборців України відзначили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом і грубо суперечить йому. У Центральній виборчій комісії відзначили, що займаються виключно організацією місцевих виборів і в підготовці «загальнонаціонального опитування» участі не беруть участь.