UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Корнійчук підтвердив виклик у МЗС Ізраїлю на тлі коментаря посольства. Не "на килим"

Раніше посольство нашої держави в Тель-Авіві висловило зауваження щодо співпраці Ізраїлю з Росією.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук підтвердив у коментарі ZN.UA, що його запросили в ізраїльське міністерство закордонних справ на тлі одного з коментарів, який опублікувало посольство нашої держави після інтерв'ю прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху наприкінці минулого тижня, але не "на килим". Посол має прибути у відомство лише в понеділок, 3 липня.

"Є показовим, що мене викликали через тиждень … Як правило, у МЗС усе роблять з сьогодні на завтра. Але це дрібна деталь, на яку, можливо, не варто звертати уваги", – додав він.

За даними видання The Jerusalem Post, виклик Корнійчука у МЗС пов'язаний із "критикою політики" Ізраїлю.

Читайте також: Посол України в Ізраїлі пояснив, що могло змінити позицію Ізраїлю щодо візиту Нетаньяху в Київ

Раніше посольство України в цій країні у Facebook висловило жаль, що уряд Ізраїлю "обрав шлях тісної співпраці з РФ". Там вказали на малі обсяги гуманітарної допомоги нашій державі, безрезультативність лютневого візиту міністра закордонних справ Елі Коена в Київ, політичні переговори на високому рівні з МЗС Росії, домовленість про відкриття нового ворожого дипломатичного представництва в Єрусалимі на безкоштовно наданій землі, присутність високопоставлених ізраїльських посадовців на прийомі посольства агресора, відсутність відповідей на антисемітські заяви президента РФ Владіміра Путіна, відмову від санкцій проти Росії та нарощування торгівлі з Москвою.

У пості українського посольства також йшлося про низку інтерв’ю прем’єра Нетаньяху, зокрема недавно дане The Jerusalem Post. Там зазначали: "Усі відповідні заяви прем’єр-міністра Ізраїлю завжди були спрямовані на виправдання повної бездіяльності Ізраїлю щодо надання Україні оборонної підтримки протягом останніх 1,5 років. Спочатку аргументи були зосереджені навколо особливих відносин Ізраїлю з Росією в Сирії та крихкого становища єврейського населення в РФ. Однак в останньому інтерв’ю були висунуті цілком вигадані та спекулятивні припущення, які натякають на передачу західної зброї з українського поля бою сирійському та іранському режимам".

Читайте також: "Дуже продуктивна розмова": Резніков поговорив з міністром оборони Ізраїлю Галлантом

"Поки український народ, у тому числі його значна єврейська громада, стікає кров’ю під натиском російських ракет та іранських безпілотників, ізраїльське керівництво, прикриваючись словесною демагогією про свій нейтралітет (хоча вже й не приховуючи цього), активно налагоджує відносини з Російською Федерацією. У реальності, на місцях, так званий «нейтралітет» уряду Ізраїлю розглядається як чітка проросійська позиція", – додали тоді в посольстві.

У заяві також висловили очікування, що Ізраїль займе "правильний бік історії". Уряд закликали змінити позицію та допомогти Україні засобами оборони, підтримати свободу й демократичний порядок у світі.

Раніше посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук озвучив надію, що після передачі системи раннього попередження про повітряну небезпеку Ізраїль також відправить Києву засоби військової оборони для захисту мирних жителів від російських ударів.