UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посли G7 розпитали Зеленського про долю САП, НАБУ і Нацбанку

Президент запевнив міжнародних партнерів в прихильності України до європейського та євроатлантичного курсу.

Президент України Володимир Зеленський у середу, 23 вересня, зустрівся з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу. Глава держави запевнив дипломатів, що він гарантує незалежність антикорупційних органів, Національного банку та інших інституцій, а курс України на інтеграцію в ЄС і НАТО залишається незмінним, повідомили в Офісі президента.

«Як гарант Конституції готовий всіляко захищати і забезпечувати незалежність і прозорість роботи САП, НАБУ, ВАКС. У той же часЮ вимагати забезпечення права українських громадян бачити дієву роботу цих органів », - заявив Зеленський.

Президент підкреслив, що вважає за необхідне, щоб процедура відбору членів конкурсних комісій та конкурси на заміщення посад керівників антикорупційних органів повинні проходити відповідно до закону, прозоро і під контролем громадянського суспільства.

Глава держави також запевнив, що підтримує незалежність Національного банку і приділяє увагу продовженню реформи банківського сектора.

Обговорюючи міжнародні військові навчання «Об'єднані зусилля -2020», що проходять у Миколаївській і Херсонській областях, Зеленський підкреслив, що вважає серйозним досягненням України отримання статусу партнера НАТО з розширеними можливостями.

«Підтримка з боку ваших держав і ЄС для України ключова. Тому хочу постійно підтримувати цей діалог, щоб почути вас і поділитися своїм баченням політичного життя і стратегії подальших перетворень в країні », - звернувся президент до послів.

Крім того, співрозмовники обговорили підготовку України до місцевих виборів, що мають відбутися 25 жовтня.

На зустрічі також був присутній керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Читайте також: Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ

Як спілкувалося, 31 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала наказ про звільнення голови САП Назара Холодницького з посади і з органів прокуратури.

Політично заангажований конкурс з відбору голови САП може запустити механізм припинення та перегляду безвізу, вважає член Нацради з питань антикорупційної політики Віталій Шабунін. Вимога припинити політизацію роботи правоохоронної системи міститься у звіт Єврокомісії щодо дотримання Україною безвізового режиму.

Прозорий і політично нейтральний конкурс підтримують і посли країн «Великої сімки» (G7). Вони нагадали про міжнародні зобов'язання України, від виконання яких залежить співпраця з ЄС і МВФ.

Докладніше про те, як групи Коломойського, Авакова і Медведчука поставили президента Зеленського на розтяжку в питанні звільнення директора НАБУ, читайте у статті Олександра Лємєнова «Антикорупційний цугцванг Зеленського». Як ЗеКоманда провалила ревізію керівництва органів досудового розслідування і прокуратури - в матеріалі автора «Правоохоронці голого ЗеКороля» для ZN.UA