UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко оголосив про майбутню атестацію 7,5 тисяч суддів

2 лютого Верховна Рада 244 голосами прийняла за основу президентський законопроект про зміни до Конституції в частині правосуддя.

7,5 тисяч суддів пройдуть оцінювання вперше в історії України. Про це у своєму Twitter написав глава української держави Петро Порошенко.

Президент також додав, що це допоможе визначити корупціонерів і непрофесіоналів.

Вперше в історії України 7,5 тисяч суддів пройдуть процедуру оцінювання, що дозволить виявити корупціонерів і непрофесіоналів.

Президент також прокоментував ухвалення Верховною Радою в першому читанні оновленого законопроекта про внесення змін до Конституції в частині правосуддя, за який проголосували 244 народних депутата.

"Верховна Рада зробила дуже важливий крок для побудови незалежної системи судів", - зазначив він.

28 січня Верховна Рада з другої спроби направила на розгляд Конституційного суду України законопроект про внесення змін в Основний закон в частині правосуддя (№3524). 1 лютого КС схвалив законопроект.

22 січня Конституційний суд України визнав законопроект Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) відповідним Основному закону країни, а саме вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Потім у Верховну Раду внесли доопрацьований законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя, згідно з яким право відставки генпрокурора залишається за парламентом.

Відзначимо, що президент України Петро Порошенко вже мав намір позбавити Верховну Раду права на висловлення вотуму довіри Генеральному прокуророві, що тягне за собою його відставку. Проте пізніше глава держави схилився до більш компромісного варіанту, схвалення якого і відбулося 2 лютого.

Як зауважила Оксана Сироїд у своїй статті для ZN.UA, зміни в Конституцію в частині децентралізації розширюють повноваження президента. У тому ж номері "Дзеркала тижня. Україна" статті "Незалежне правосуддя під патронатом президента" Марина Ставнійчук називає запропоновану Порошенко реформу правосуддя "черговою імітацією".

Як зазначає Ставнійчук, до кінця 2017 року суди в Україні будуть створюватися, реорганізовуватися і ліквідуватися указами президента, а не законом.

"...>Причому у змінах до статті 106 Конституції пропонується вилучити "контрасигнацію" таких президентських указів, тобто скріплення їх підписами прем'єр-міністра і, скажімо, міністра юстиції. Президент буде видавати такі укази навіть не за поданням ВСЮ, а лише за фактом консультацій з ними. Тобто виключно на власний президентський розсуд!", - йдеться в статті.

Обіцяна конституційною реформою Вища рада правосуддя (ВСП), на яку покладається відповідальність за створення високоякісного і доброчесної суддівського корпусу, з'явиться не раніше, ніж у квітні 2019 року. За словами автора, відбудеться де-факто оновлення кадрового складу судів під керівництвом президента.

"Загалом, складається враження, що на Банковій судова реформа розглядається як великий бізнес-проект, від якого неодмінно треба отримати вигоду", - резюмує фахівець.

Детальніше про судову реформу читайте в статті Марини Ставнійчук "Незалежне правосуддя під патронатом президента" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".