UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко має намір призначити суддів антикорупційного суду найближчими днями

Президент повинен підписати указ про призначення суддів ВАКСУ протягом тижня.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв призначити переможців конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду і його Апеляційної палати протягом найближчих днів.

"Цього тижня я маю підписати указ. І ми повинні запустити Антикорупційний суд", - заявив глава держави в ефірі телеканалу ICTV увечері в понеділок, 8 квітня.

За словами президента, він вважає, що конкурс на заміщення посад суддів ВАКСУ пройшов блискуче. Особливо Порошенко відзначив роботу Громадської ради міжнародних експертів, які відсіяли сумнівних кандидатів.

Нагадаємо, 7 червня 2018 року Верховна Рада прийняла закон "Про Вищий антикорупційний суд". Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон голосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком "Опозиційного блоку" і "Радикальної партії".

6 березня Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців конкурсу серед кандидатів у ВАКСУ, серед яких 22 судді, 13 адвокатів і четверо вчених-правознавців. 12 з них рекомендовані до призначення до Апеляційної палати ВАКСУ.

18 березня Вищий рада правосуддя рекомендував президенту призначити 35 з 39 суддів.

Детальніше про формування ВАКСУ читайте у статті Анастасії Красносільської й Ірини Шиби ""Сірі конячки" Антикорупційного суду" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".