UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під критерії олігархів підпадають 86 людей — РНБО

Хто це - наразі невідомо. 

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що під критерії, прописані в законі "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", підпадає 86 осіб. Його слова цитує пресслужба Радбезу

"Учасники наради обговорили інформацію щодо основних етапів формування та ведення Реєстру, а також проблемні питання реалізації згаданого Закону. О. Данілов акцентував на важливості посилення міжвідомчої співпраці для підвищення ефективності його виконання", – зазначили в повідомленні.

За результатами наради дано ряд протокольних доручень Кабінетові Міністрів України, Антимонопольному комітетові України, Службі безпеки України та Національному банкові України. 

Читайте також: Частина олігархів активно допомагає Україні воювати з Росією – Данілов

Нагадаємо, що ініційований президентом Володимиром Зеленським закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу у суспільному житті (олігархів), Верховна Рада прийняла ще 23 вересня 2021 року. Однак у листопаді президент ветував закон через неузгодженості, що виникли при його прийнятті. Водночас вже 3 листопада парламент усунув неточності, а 5 листопада президент підписав закон.

Як прогнозував секретар РНБО Данилов у грудні, РНБО мала сформувати то почати публікувати перші списки олігархів у травні цього року. Однак після російського військового вторгнення в Україну тема була відкладена.

 Юлія Самаєва у своїй статті для ZN.UA "Закон про олігархів прийнято. Про що він говорить, а про що мовчить" аналізувала затверджений текст документа, його здатність вплинути на олігархів і справжні мотиви прийняття цього закону.