UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час повторного голосування явка буде нижчою, ніж в першому турі місцевих виборів - ОПОРА

У громадянській мережі також розповіли, що не зафіксували великий масив порушень з боку кандидатів.

Під час повторного голосування в рамках місцевих виборів явка може бути значно нижчою, ніж під час першого туру, вважають у громадянській мережі "ОПОРА", передає "Інтерфакс-Україна". За словами голови правління мережі Ольги Айвазовської, явка зменшиться через погіршення в ситуації з коронавірусом.

"Ситуація з антиковідними заходами є такими, що явка на повторне голосування буде значно нижчою в порівнянні з 25 жовтня у зв'язку з об'єктивними обставинами, так як майже на 40% підвищилися показники захворюваності і загальна офіційна статистика є негативною", - заявила Айвазовська під час пресконференції в п'ятницю в Києві.

Говорячи про агітаційну кампанію під час повторного голосування 15 листопада старший аналітик "ОПОРИ" Олександр Клюжев зазначила, що спостерігачі не зафіксували інтенсивні агітаційні заходи на підтримку кандидатів. За його словами, значний сегмент агітації проходить через інтернет і роздачу агітаційних матеріалів.

"Наші спостерігачі відслідковували процес який стосується передчасної агітації між першим туром і повторним голосуванням з боку кандидатів, які мали шанс взяти участь у повторному голосуванні в цілому. Зокрема, ми відстежували агітацію в соціальних мережах і, за попередніми підрахунками, за цей період політичні гравці витратили понад 144 тис. доларів на проведення такої агітації, що швидше за все не потрапить в звіти щодо виборчих фондів", - додала Айвазовська.

Також "ОПОРА" не зафіксувала великого масиву порушень з боку кандидатів, які беруть участь у другому турі. Відзначено, що відсутність порушень, в першу чергу, пов'язано з коротким терміном кампанії і відсутністю публічних заходів.

Згідно з даними громадянської мережі, в семи містах України повторне голосування відбудеться 15 листопада, в 11 містах - 22 листопада. У двох містах повторне голосування, попередньо, відбудеться 29 листопада.

Після цього у виборчих комісій буде до п'ять днів для встановлення результатів повторного голосування.

Читайте також: ЦВК оголосила обраними 336 мерів і понад 34 тисячі депутатів місцевих рад

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Громадяни обирали депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад, а також міських, селищних і сільських голів у всіх 24 областях України.

За даними ЦВК, явка на виборах не перевищила 37%, це в півтора рази менше, ніж на місцевих виборах 2015 року.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборному проекті ZN.UA "Країна по поличках" (українською та російською мовами).