UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пентагон помилився - Китай нарощує ядерні боєголовки

Міністерство оборони США змінило дані щодо ядерного потенціалу Китаю у бік збільшення.

Пентагон у щорічній доповіді Конгресу про збройні сили Китаю висловив занепокоєння щодо посилення тиску з боку Китаю на Тайвань, а також щодо хімічних, біологічних та технологічних досягнень Китаю. Особливу увагу в доповіді було приділено зростаючому ядерному арсеналу Піднебесної, повідомляє Reuters.

Пентагон змінив у бік збільшення оцінку перспектив передбачуваного арсеналу ядерної зброї Китаю на найближчі роки, заявивши, що Пекін може мати 700 боєголовок до 2027 року і, можливо, 1000 до 2030 року.

Хоча ці цифри все одно будуть значно меншими, ніж нинішній ядерний арсенал США, вони є суттєвою зміною в прогнозах США порівняно з минулим роком, коли Пентагон прогнозував, що до кінця десятиліття китайський арсенал досягатиме не більше 400 одиниць.

"Потенціал для Китаю щодо збільшення свого арсеналу до цих рівнів наголошує на гострій необхідності прагматичних двосторонніх або багатосторонніх переговорів для зниження ядерних ризиків", — заявив Деріл Кімбол, виконавчий директор Асоціації з контролю над озброєннями.

За оцінками Пентагону, Китай почав будівництво як мінімум трьох ракетних шахт міжконтинентальних балістичних ракет.

Вашингтон неодноразово закликав Китай приєднатися до нового договору про контроль над озброєннями, проте Китай заявляє, що його арсенал мізерний порівняно з арсеналом Сполучених Штатів і Росії, і що він готовий до діалогу, але тільки в тому випадку, якщо Вашингтон скоротить свої ядерні арсенали до рівня Китаю.

Сполучені Штати мають запас із 3750 ядерних боєголовок, з яких 1389 були розгорнуті станом на 1 вересня.

Згідно з звітом корпорація Rand, Росія та Китай поки що не можуть зрівнятися з військовою потужністю Америки, навіть якщо об'єднають сили.

Військово-політична напруга в Азії загрожує глобальній безпеці. Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського "Чи буде у світі нова велика війна, і де вона може розпочатися".

За повідомленнями американської преси наголошується, що останнім часом США та Китай ще не вийшли на шлях холодної війни, проте відносини країн надто напружені.