UA / RU
Підтримати ZN.ua

Печерський суд зобов'язав Венедіктову забрати в НАБУ справу про плівки Вовка

Рішення виніс однофамілець головного фігуранта справи - скандальний суддя Вовк

Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк 4 серпня 2020 року виніст рішення, яким фактично зобов'язав генерального прокурора Ірину Венедіктову забрати у Національного антикорупційного бюро справу за підозрою голови і суддів Окружного адмінсуду Києва, а також голови Державної судової адміністрації, і передати її іншому правоохоронному органу.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, до Печерського суду зі скаргою звернувся адвокат підозрюваного у цій справі Євгена Аблова - заступника голови ОАСК Павла Вовка. Він просив, щоб Генпрокуратура передала справу "іншому органу досудового розслідування". Суддя задовольнив це прохання.

У НАБУ відзначили, що вже готують скаргу на суддю Печерського райсуду Сергія Вовка до Вищої ради правосуддя, а САП оскаржить його рішення в ВАКС. У Бюро впевнені, що, вдаючись до таких дій, суд вийшов за межі своїх повноважень.

«По-перше, підсудність у справах, розслідуваних НАБУ і САП, визначена за Вищим антикорупційним судом. КПК України чітко обумовлює, що судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, здійснюють судді ВАКС. По-друге, закон забороняє доручати розслідування, віднесене до підслідності НАБУ, іншому органу. У справі про зловживання в ОАСК двом особам повідомлено про підозру по ч.1 і ч.2 ст. 369-2 КК України, яка є підслідним виключно НАБУ», - відзначили в Бюро.

У НАБУ додали, що, здійснюючи такі дії, служителі Феміди фактично стають на захист інтересів осіб, підозрюваних у вчиненні тяжких злочинів.

«Водночас ці особи мають всі можливості для доведення своєї невинності законно. Однак, чомусь уникають такого шляху", - резюмував у НАБУ.

Нагадаємо, 3 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід одному з фігурантів справи, голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Таке рішення є вкрай важливим, адже воно показало, що підозри щодо суддів Окружного адмінсуду Києва, включно з його головою Павлом Вовком, обґрунтовані, і їх можна судити.

17 липня,  журналіст Юрій Бутусов повідомив, що Павлу Вовку і ще п'ятьом людям оголосили підозру в створенні злочинної організації і захопленні влади. За його словами, підозри базуються на вивченні записів розмов в кабінеті Вовка, частина яких була опублікована в 2019 році на пресконференції. У будівлі суду того ж дня провели обшуки. Згодом інформацію підтвердили у бюро, хоча сам Вовк ще два дні продовжував заперечувати вручення підозри.

Особливість ситуації у тому, що виключні повноваження ОАСК дають цьому суду право розглядати справи, що стосуються позовів проти центральних органів державної влади. Ба більше, під час розгляду справ практично блокувати будь-які дії держави. У поєднанні з корупційною мережею і зв'язками голови ОАСК у судах іншої юрисдикції, зокрема і Конституційному, ця історія, на думку детективів НАБУ, безпосередньо пов'язана з національною безпекою.

Зараз справа гальмується Офісом генерального прокурора: законно ліквідувавши групу прокурорів на чолі зі своїм заступником Андрієм Любовичем (після передачі справи в НАБУ), Ірина Венедіктова незаконно створила нову. Прокурори, які увійшли до нової групи, не можуть звертатися до Вищої ради правосуддя по від стороння суддів Окружного адмінсуду, а сама Венедіктова та її заступники підписувати подання відмовляється. За даними «Цензор.Нет» – за прямою вказівкою Зеленського.

Докладніше про реперні точки справи ОАСК читайте в матеріалі Інни Ведернікової «Вовки. По сліду НАБУ-2». Про причини конфронтації судової влади і НАБУ, використання постмайданною владою подвійних стандартів при реформуванні судової системи і суть «плівок Вовка», опублікованих у 2019 році, читайте в першій частині матеріалу.