UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пан Гі Мун не бачить можливості направити до України миротворців ООН

Генсек ООН нагадав, що проведення такої операції немислиме без чіткого мандату Ради безпеки. На його думку, Росія, у разі обговорення питання в Радбезі, використає своє право вето.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун у вівторок, 15 квітня, вельми скептично оцінив можливість відправити на Україну "блакитні шоломи" ООН. З таким проханням кілька днів тому до ООН звернувся в.о. президента України Олександр Турчинов.

"На нинішній момент, як мені бачиться, введення миротворчого контингенту на Україну неможливе", - заявив генсек ООН мексиканській газеті Reforma.

Пан Гі Мун нагадав, що проведення такої операції немислиме без чіткого мандату Ради безпеки. При цьому, він вважає, що Росія у разі обговорення подібного питання в Радбезі, використає своє право вето.

Побічно правоту слів генсека ООН підтвердив глава МЗС Росії Сергій Лавров. За його словами, які наводить агентство "Інтерфакс", ідея Києва залучити ООН "не лізе ні в які ворота".

Нагадаємо, в.о. президента, спікер ВР Олександр Турчинов у телефонній розмові з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном запропонував провести спільну антитерористичну операцію з миротворцями ООН на сході України, "щоб світове співтовариство показало правомірність дій українських правоохоронців і військових під час антитерористичної операції".

Керівник парламенту повідомив, що зараз почалася великомасштабна антитерористична операція для того, щоб захистити цивільне населення нашої країни.

"Українські громадяни просять владу захистити їх від тероризму і озброєних злочинців. Ми не можемо залишити наших громадян наодинці з озброєними терористами, які погрожують їхньому життю та здоров'ю і намагаються розірвати країну на шматки", - сказав він.

Разом з тим, Турчинов зазначив, що влада вживає заходів, "які повинні стабілізувати ситуацію в регіоні". Зокрема, за його словами, мова йде про реформування законодавства у частині децентралізації влади. !zn

Читайте також:

В ООН визнали незаконність референдуму і утиск кримських татар і українців у Криму

ООН натякає, що Росія сфальсифікувала результати референдуму про відокремлення Криму

Конгресмени закликали Обаму посилити міжнародну ізоляцію Росії