UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано текст законопроєкту про «особливий статус» ОРДЛО

Особливий порядок місцевого самоврядування в регіоні діятиме до 31 грудня наступного року.

На сайті Верховної Ради з'явився текст проєкту закону «Про внесення зміни до статті 1 ЗУ «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей».

Законопроєкт внесли до парламенту сьогодні. І, як і розповідали журналістам інформовані джерела в команді президента Володимира Зеленського, ним пропонується пролонгувати «особливий статус» регіону до 31 грудня 2021 року.

«У статті 1 ЗУ «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей »(...) цифри «2020» замінити цифрами«2021»», - йдеться в проєкті закону.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що він продовжує на рік дію особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО.

«Законопроект вноситься у зв’язку з тим, що 31 грудня 2020 року спливає  термінзапровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», - додається в пояснювальній записці.

Автори проєкту закону сподіваються на те, що їхня ініціатива сприятиме «створенню додаткових можливостей для реалізації законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання» в Донбасі на основі принципів і норм міжнародного права і Статуту ООН.

Список районів, міст, селищ і сіл ОРДЛО визначений рішенням Верховної Ради і встановлений статтею 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування».

За словами голови Верховної Ради Дмитра Разумкова інших варіантів поки що немає, альтернативні законопроєкти парламентом не розглядаються.

Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков заявив, що президент Володимир Зеленський прямо заявив голові Кремля Владіміру Путіну: «особливого статусу» Донбасу ніколи не буде в Конституції України.

Читайте також: Росія може визнати «незалежність» ОРДЛО – українська делегація в Мінську

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях ухвалили у вересні 2014 року. Документ набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Верховна Рада продовжила дію документа 6 вересня 2017 року.

Стаття 10 документа передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Проте особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набере сили тільки після «виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».

Продовження дії закону було однією з домовленостей нормандського саміту, що відбувся в Парижі 9 грудня 2019 року за участю Володимира Зеленського, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона і Владіміра Путіна.

10 грудня депутати від «Слуги народу» зареєстрували законопроєкт про внесення змін у закон про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО. Одночасно проти продовження закону виступили депутати від «Голосу» і «Батьківщини».