UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіс президента зробив заяву щодо справи Юрченка

В ОП чекають професійного розслідування справи

17 вересня Офіс президента України Володимира Зеленського заявив, що підозрюваний в участі в корупційних схемах Олександр Юрченко не має права бути народним депутатом.

Текст заяви Офісу президента розміщений на відомчому сайті.

"Що найбільше обурює в поведінці депутата Олександра Юрченка, то це зухвалість у спілкуванні - його, а разом з ним і його помічника, нехай і неофіційного.

НАБУ зафіксувало, що пан Юрченко в свої 32 роки поводиться так, ніби він повністю пропустив весь політичний розвиток суспільства після 2014 року. Не побачив, не зрозумів, не навчився", йдеться в заяві.

В Офісі президента заявляють, що не можуть давати юридичну оцінку події, але вважають, що з моральної точки зору Юрченко втратив право називатися народним депутатом.

"Свідомо залишаємо осторонь правову складову цієї історії - не в наших повноваженнях давати чисто юридичну оцінку матеріалам кримінальних проваджень, зібраним доказам. Але констатуємо, що з політичної і моральної точок зору, з огляду на наведений НАБУ відеоматеріал, пан Юрченко втратив етичні підстави бути депутатом Верховної Ради. Влада - не місце для "плюшок", заявили в ОП.

Читайте також: Детективи зібрали достатньо доказів для підозри депутату Юрченку – НАБУ

У Зеленського підкреслили, що чекають професійного розслідування всіх обставин справи

"Сподіваємося, що матеріали цього та інших гучних справ зібрані в достатній кількості і належні за своєю якістю, щоб було можливим довести відповідні звинувачення в суді. У той же час звертаємо увагу громадськості на презумпцію невинуватості: кожна особа вважається невинною, доки протилежне не встановлено обвинувальним вироком суду. Очікуємо, що пан Юрченко співпрацюватиме з представниками НАБУ, САП і офісом Генерального прокурора для встановлення всіх правдивих обставин цієї справи в юридичному значенні цих слів", йдеться в заяві ОП.

13 вересня НАБУ викрило на хабарі помічника депутата Олександра Юрченка з фракції "Слуга народу" Івана Фіщенко, 15 вересня цього помічника взяли під арешт з можливістю внесення застави 1 млн 552 грн.

Юрченко вийшов з фракції і партії на час розслідування справи про отримання хабара, який нібито призначався для нього.

17 вересня генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала підозру і клопотання про утримання під вартою народного депутата "Слуги народу" Олександра Юрченка, якого підозрюють в отриманні хабара.

Сьогодні ж президент України Володимир Зеленський звернувся до Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі і Офісу Генерального прокурора з проханням "працювати продуктивніше".

Про специфіку роботи в Україні антикорупційних відомств читайте в матеріалі "Антикорупційний цугцванг Зеленського".