UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіс генпрокурора з другої спроби відкрив кримінальну справу проти депутата-кнопкодава – "ЧЕСНО"

Досудове розслідування здійснюватиме ДБР.

Перший заступник генпрокурора Роман Говда вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про ймовірне вчинення Іванчуком кримінального правопорушення за ст. 364-2 ККУ (здійснення народним депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради голосування замість іншого народного депутата). Листа з відповідною інформацією отримали в "ЧЕСНО". 

"Мажоритарник з Івано-Франківщини, член групи “Довіра” Іванчук 5 листопада 2020 року порушив вимоги щодо персонального голосування у Верховній Раді, що зафіксував Рух ЧЕСНО. За нашими спостереженнями, це другий народний депутат, котрий вдався до кнопкодавства після його криміналізації в січні 2020-го, першим був Владіслав Поляк", - повідомили в "ЧЕСНО".

Фото: ЧЕСНО

Фото: ЧЕСНО

Однак зазначається, що кримінальне провадження по факту кнопкодавства Іванчука було відкрито лише з другої спроби, оскільки спочатку генпрокурорка Ірина Венедіктова відмовила у відкритті справи, заявивши, що підстав для відкриття провадження немає, оскільки Рухом "ЧЕСНО" нібито не було дотримано вимог Регламенту ВРУ “щодо порядку направлення заяви”.

У "ЧЕСНО" повідомили, що на таке рішення Венедіктової подали до суду скаргу та одночасно із цим спрямували до Офісу генпрокурора другу заяву про вчинення Іванчуком кримінального правопорушення. 

4 січня за наслідком розгляду направленої заяви перший заступник генпрокурора Роман Говда, котрий на той момент виконував обов'язки генпрокурора,  розпочав кримінальне провадження.

Читайте також: “Слузі народу” в цьому році власних голосів вистачило лише на кожен третій законопроєкт – "Чесно"

Нагадаємо, перший факт кнопкодавства, відповідно до даних руху ЧЕСНО, мав місце на засіданні Верховної Ради 21 лютого 2020 року. Тоді закарпатський мажоритарник, колега Іванчука по групі “Довіра” Владіслав Поляк щонайменше тричі кнопкодавив за відсутнього колегу під час розгляду поправок до законопроєкту щодо відкриття ринку землі. Наразі провадження офіційно перебуває на стадії досудового розслідування; інформації про те, що Поляку вручили повідомлення про підозру, немає. 

Також у грудні минулого року Верховна Рада ухвалила закон № 2148 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях Верховної Ради". З початку роботи Ради нового скликання було зафіксовано вже понад 40 випадків неперсонального голосування, на "кнопкодавстві" зловили 15 народних обранців. 16 січня 2020 року він набрав чинності закон.