UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одеський адвокат Стерненка пояснив, чому суд так швидко виніс вирок у шестирічному "висяку"

Потерпілий з'явився в суд тільки в січні цього року, попри те, що справу відкрили у 2015 році.

Активіста Сергія Стерненко засудили до семи років в'язниці нібито за викрадення Сергія Щербича. Справу відкрили ще в 2015 році. Чому ж шестирічний "висяк", в якийсь момент отримавши друге життя, розглянули з порушеннями і за прискореною процедурою? Цим питанням задаються всі прихильники політичної версії переслідування Стерненка за наводкою мера Одеси Геннадія Труханова, пише у своїй статті для ZN.UA Інна Ведернікова.

"Насправді судовий процес всі ці роки не припинявся. Однак в новому КПК є норма, відповідно до якої, що почати судовий розгляд можна лише за участю потерпілого. А з потерпілим у справі з самого початку були проблеми. Тільки через рік у суду з'явилася допустима законом заява Щербича з проханням розглядати справу без його участі. Процес пішов, але коли ми дійшли до доказів та необхідності допитати потерпілого в суді, - знову зависли", - пояснив одеський адвокат Стерненка Андрій Мука.

Адвокат Андрій Борошно

Тут логічним буде запитати, чому заявник не приходив до суду? Однак, за словами адвоката, в цій справі багато нелогічного. За словами Муки, Щербич неодноразово заявляв, що боїться тиску активістів і тому не хотів йти в суд. Адвокат додав, що сторона захисту і в дощ, і в сніг ходила на всі засідання і виконувала всі розпорядження суду. У якийсь момент Щербич заявив про те, що дасть свідчення по відеозв'язку. Суд три засідання поспіль технічно забезпечував йому таку можливість. Однак потерпілий на зв'язок так і не вийшов. У результаті закінчився термін давності ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини - ред.) Кримінального кодексу.

При цьому в січні 2021 року Щербич перестав боятися і з'явився в суд.

"Чому людина через п'ять років з'являється в суді та дає свідчення? Питання. Може, він випив таблетку хоробрості, а може, ще якісь причини виявилися. При цьому я ні в якій мірі не хочу висловити до його ситуації будь-яку жорстокість або нехтування. Але точно вимагав і вимагаю поваги до суду. Однак в цій точці відповідь на питання: чому суд так швидко виніс свій вирок? Тому що всі письмові докази суду були надані раніше. Нам залишався тільки допит потерпілого, обвинувачених, дослідження речових доків і дебати. Ось тому все так швидко", - сказав адвокат.

Безумовно, ми намагалися знайти адвоката потерпілого Сергія Щербича, щоб поставити йому питання, уточнюючі позицію потерпілої сторони. Однак він скористався правом потерпілого залучити в процес свого офіційного представника. Його інтереси в суді представляє прокуратура. Обвинувальний акт якої, складений ще у 2016 році, можна прочитати тут.

Читайте також: Справа Стерненка щодо викрадення Щербича є політично вмотивованою – заява правозахисників

Детальніше про вирок Стерненку і "справу Щербича" читайте в статті Інни Ведернікової "Тригер".

Зазначимо, що всього проти активіста відкрито п'ять кримінальних справ. З них три про напад на самого Стерненка. Про них Інна Ведернікова докладно писала в матеріалі "Справа Стерненка. Хроніки реваншу".