UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОАСК просять зупинити добір на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України

Позов з’явився напередодні засідання, на якому розглядатимуть подання пропозицій кандидатур до першого складу ради з очищення ВРП.

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) отримав позов з проханням зупинити дію Положення про проведення добору на посаду члена Етичної ради для формування списку кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України.

Етична рада має сприяти очищенню Вищої ради правосуддя від недоброчесних суддів. Зазначимо, без схвалення ВРП неможливо призначити чи перевести суддю.

«Вимога міститься у заяві про забезпечення позову, що надійшла до суду до подання самого позову, як це передбачено положеннями Кодексу адміністративного судочинства України», - йдеться у повідомленні ОАСК.

Зараз суд вирішує питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову. Примітно, що повідомлення з’явилося напередодні засідання 23 жовтня, де розглядатимуть пропозиції кандидатур до Етичної ради ВРП.

Читайте також: Стефанішина вважає, що затягування з делегуванням експертів до Етичної ради ВРП немає

Рада суддів України має делегувати трьох своїх представників до Етичної ради. Увійти до неї забажали судді Микола Глотов, Василь Клюба, Ганна Вронська та Микола Кипчарський. Однак 13 вересня РСУ не набрала достатньої кількості голосів для того, щоб делегувати бодай одного свого представника.

За даними DEJURE, Рада суддів цілеспрямовано затягує формування Етичної ради й ставить під загрозу проведення судової реформи в Україні. Згідно з голосуванням Ради суддів, кандидати мають право на подачу документів до 21 жовтня 2021 року включно. За це Положення і терміни проголосували 27 членів РСУ.

Голова Верховного суду Валентина Данішевська, яка йде у відставку, вважає, що Етична рада має спочатку допомогти здійснити добір кандидатів. І лише потім, за її словами, можна говорити про те, «щоб запропонувати деяким членам ВРП пройти перевірку або звільнитися». Антикорупціонери дорікають Данішевській спробами зірвати судову реформу.