UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніл Фергюссон порівняв деолігархізацію в Україні з «розкуркулюванням»

Спроба створити закони для конкретних соціальних верств матиме погані наслідки, вважає експерт.

Відправлений на експертизу до Венеціанської комісії законопроєкт «Про олігархів» створює для України небезпечний прецедент, його наслідки стануть «поганою історією», зазначив історик, письменник, журналіст, старший науковий співробітник Інституту Гувера Ніл Фергюссон під час дискусії Ялтинської європейської стратегії-2021 (YES).

«Це небезпечний прецедент - намагатися створити виняткові закони для конкретних соціальних верств. Це вже мало погану історію і саме в цій частині світу», - цитує Фергюссона «РБК-Україна».

Науковець розкритикував ідею соціального расизму, втілену в написанні спецзаконів для громадян з певним статусом. «Я вважаю, що це погана ідея - ставитися по-різному до людей, залежно від їх соціального чи майнового стану», - додав Фергюсон.

На думку історика, аналогічну ситуацію можна було спостерігати за часів кампанії з «розкуркулювання».

Читайте також: Данілов назвав «пріоритетне завдання» України

Напередодні спікер Верховної Ради Дмитро Разумков направив законопроєкт «Про олігархів» на експертизу до Венеціанської комісії. Надіслати документ на експертизу попросили омбудсвумен Людмила Денісова та чотири опозиційні депутатські фракції.

1 липня Верховна Рада 275 голосами «за» ухвалила за основу президентський законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Примітно, що голоси за президентську ініціативу дали пов’язані із олігархом Ігорем Коломойським «Довіра» і «За майбутнє» (по 18 голосів).

Проєкт закону містить грубі порушення, зокрема, наділяє президента та РНБО не передбаченими Конституцією України повноваженнями, свідчить висновок Головного науково-експертного управління Апарату ВР. Спікер парламенту Дмитро Разумков наголошував на тому, що проєкт закону потребує доопрацювання.

ZN.UA пильно стежить за перебігом деолігархізації і першим інформує читачів про ключові події на цьому напрямку. Аби глибше розібратися у темі, радимо прочитати наступні статті: