UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Не було тиску»: у МЗС заперечують альтернативну версію смерті посла Камишева

Екскерівник Офісу президента стверджував, що дипломата примушували звільнитися.

У Міністерстві закордонних справ заперечують тиск на померлого напередодні посла України в Китаї Сергія Камишева. Після повідомлень про смерть дипломата ексголова Офісу президента України Андрій Богдан написав, що його систематично «доводили» вимогою звільнитися.

«Не було тиску. Смерть Сергія Камишева стала для нас великою втратою. У МЗС його знали тільки як професіонала, який самовіддано служив Україні», - повідомив в коментарі «Інтерфакс-Україна» речник МЗС Олег Ніколенко.

Спікер нагадав про внесок Камишева в розвиток українських відносин з країнами Азії і Близького Сходу, досвід і знання померлого, якими «надихалось не одне покоління дипломатів».

«Ми глибоко співчуваємо його родині і близьким. Світла пам'ять про нього житиме вічно», - підкреслив Ніколенко.

Офіційною причиною смерті дипломата став серцевий напад. Однак Богдан стверджує, що здоров'я Камишева погіршив регулярний тиск.

Хто саме «тероризував» дипломата, Богдан уточнювати не став. Однак він уже неодноразово публічно критикував голову ОП Андрія Єрмака, звинувачуючи його, в тому числі, в «зачистці» тих, кого у владу привів колишній керівник Офісу президента.

Сергій Камишев очолював українське посольство в Пекіні з 2004 по 2009 роки. У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський повторно призначив його на цю посаду.

Сергй Камишев народився в 1956 році в Дніпропетровську, з кінця 1970-х до початку 1990-х працював на керівних у вугільно-добувній промисловості в Донецьку.

У 1993 році Камишев здобув другу вищу освіту, закінчивши Дипломатичну академію МЗС РФ, наступного року почав працювати в Міністерстві закордонних справ України.

До початку 2000-х років Сергій Камишев працював в українських посольствах в Єгипті, Лівані та Сирії, потім в апараті МЗС.

У 2009-2010 очолював Департамент консульської служби, з 2010 по 2014 працював в Кабміні на посадах заступника міністра Кабінету міністрів і заступник керівника Секретаріату. У 2019, до другого призначення посаду посла України в КНР, Сергій Камишев був радником глави Офісу президента Андрія Богдана.

Читайте також: Знаний професіонал: у МЗС прокоментували смерть посла України в Китаї

Останніми тижнями в стосунках Києва і Пекіна виникла напруженість, пов'язана з введенням Україною санкцій проти китайських інвесторів «Мотор Січ» – найбільшого українського виробника авіадвигунів. МЗС КНР направило МЗС України ноту, в якій в безпрецедентно жорсткому тоні висловило стурбованість діями української влади.

Так китайська влада вперше підняли питання «Мотор Січі» на міжурядовий рівень. Як це відіб'ється на перспективах україно-китайських відносин читайте в статті Володимира Кравченка «В Поднебесной тучи ходят хмуро...»