UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК поставило під сумнів статус Містобудівної палати, яку хоче створити влада 

Нацагентство опублікувало результати антикорупційної експертизи законопроєкту №5655 про реформу містобудування.

За результатами розгляду законопроєкту №5655 про реформу містобудування Національне агентство з питань запобігання корупції виявило корупціогенні фактори, про що йдеться у відповідному висновку. Такі фактори зумовлюють потребу в доопрацюванні документу для гарантування прозорої системи містобудівного контролю і державного містобудівного нагляду, а також реалізації реформи державного регулювання у сфері містобудівної діяльності шляхом зниження корупційних ризиків.

Зокрема, у висновку йдеться про те, що юридична невизначеність статусу Містобудівної палати суперечить ключовим підходам в організації та діяльності центральних органів виконавчої влади. Це також унеможливлює застосування до її членів превентивних антикорупційних механізмів та обмежень, передбачених Законом України «Про запобігання корупції».

Своєю чергою НАЗК порекомендувало: 

Також серед зазначених НАЗК корупційних ризиків законопроєкту: 

Читайте також: Сьогодні ДАБІ офіційно ліквідована, але наостанок структура встигла видати сотні «сірих» дозволів на будівництво

ZN.UA неодноразово вказувало на проблеми законопроєкту №5655 у своїх публікаціях. Зокрема, Георгій Могильний у статті «Автономна Будівельна Республіка. Факти без міфів» пише, що запропонована владою реформа в містобудуванні — це не лібералізація, а декларація про утворення такої собі Автономної Будівельної Республіки, узгодженої з її бенефіціарами. Водночас заступниця голови профільного комітету Верховної Ради Олена Шуляк у статті «Реформа містобудування. Правда і міфи» пояснила, як реально зробити будівельний ринок прозорим, а покупця — захищеним.

Про реформу ДАБІ, відповідальність місцевої влади і захист покупця в інтерв’ю ZN.UA розповів міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Своєю чергою заступницею голови Архітектурної Палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій в інтерв’ю пояснила, як і навіщо під виглядом знищення корупції в ДАБІ її передають в інші руки. З Чернишовим та Кирій поспілкувалася редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова.