UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Настав момент істини»: посол Мельник закликав голову МЗС Німеччини дати Україні зброю

Дипломат нагадав про право нашої країни на самозахист.

Посол України у Берліні Андрій Мельник звернувся до Міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок із закликом схвалити постачання озброєнь нашій країні, щоб вона могла захищатися від російської агресії.

Коаліційна угода нового уряду Німеччини передбачає обмежувальну політику щодо експорту зброї, зокрема, не дозволяє її постачання в кризові райони. Такий обережний підхід Берліна не новий, і практикувався ще урядом Ангели Меркель.

«Але цей політичний документ не є Біблією. І сьогодні світ стоїть перед найбільшою загрозою величезної війни серед Європи, найгіршої з 1945 року. Державності України загрожує президент РФ Владімір Путін. Українці мають право на самооборону», - парирує Мельник в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Посол зазначив, що у кримінальному законодавстві Німеччини є склад злочину за «ненадання допомоги» і наголосив, що той самий основний принцип застосовується й у міждержавних відносинах, пише «РБК-Україна».

«Тому я звертаюся до уряду Німеччини, і особисто до міністра закордонних справ Анналени Бербок із вимогою терміново надати допомогу Україні та поставити необхідне оборонне озброєння», - додав він.

На думку дипломата, зараз слушний момент для зміцнення відносин між країнами не на словах, а справами.

Читайте також: Попереджувальні індикатори вже яскраво-червоні: Посол Мельник закликав Німеччину надати Україні зброю та підтримати вступ до НАТО

Нагадаємо, Німеччина скористалася своїм правом вето та заблокувала передачу Україні протидронових гвинтівок, куплених через Агентство підтримки та закупівель НАТО (NSPA). Ішлося про великокаліберні снайперські гвинтівки Barrett M82 (90 шт.) і комплекси протидії дронам EDM4S-UA (20 шт.). Німецький Bild писав, що до блокування постачання може бути причетна особисто Меркель.

Українська сторона порушувала це питання навіть під час останнього візиту Меркель до Києва, але проблему вирішено не було, розповів Мельник в інтерв'ю ZN.UA. Посольство продовжуватиме переконувати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії і порятунку життя.

Чого чекати нашій країні в еру «після Меркель», читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної із послом України у ФРН Андрієм Мельником: