UA / RU
Підтримати ZN.ua

Народні депутати не захотіли реформувати Конституційний Суд – Фундація DEJURE

Депутати відхилили важливі правки до законопроєкту «Про конституційну процедуру».

Під час засідання комітету Верховної Ради з правової політики, 2 вересня, народні депутати відмовилися підтримувати всі поправки до законопроєкту №4533 «Про конституційну процедуру», які стосуються конкурсного відбору суддів Конституційного суду. До розгляду в другому читанні у пленарній залі парламенту документ був підготований ще в червні, передає Фундація DEJURE.

Зокрема, напередодні комітет вирішив виключити раніше враховані правки щодо конкурсної процедури відбору кандидатів на посаду судді КСУ. Таким чином депутати вирішили залишити вказану процедуру такою, яка діє сьогодні.

«За нашою інформацією, Рада суддів погрожує не призначати на своєму з’їзді кандидатів до КСУ, яких у разі конкурсу відбере конкурсна комісія. Таким чином, народні депутати вирішили піти на шляху старих корумпованих судових еліт, заблокувати реформу Конституційного Суду на роки та жодним чином не розв'язувати питання конституційної кризи, що склалась. Ми виступаємо категорично проти цього і закликаємо Верховну Раду та президента України виконати обіцянки, дані українському народу, та повністю очистити Конституційний Суд за допомогою прозорої конкурсної процедури із залученням міжнародних експертів», – зазначив голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков. 

Читайте також: Зеленський підписав указ про призначення конкурсу для відбору суддів КСУ: склад комісії

Раніше громадські організації закликали президента Володимира Зеленського не поглиблювати конституційну кризу та посприяти конституційному очищенню складу КСУ. Тоді в ГО наголосили, що для цього вкрай необхідно запровадити конкурсний відбір на посади суддів Конституційного суду.

Нагадаємо, КСУ втрапив у гучний скандал, коли в жовтні минулого року визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Таке ж рішення КСУ тоді ухвалив і щодо публічних електронних декларацій та деяких повноважень НАЗК. 

Вже у грудні минулого року Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького з посади голови КСУ, а 27 березня - указ про скасування указу щодо призначення Тупицького суддею КСУ. У Конституційному суді укази Зеленського вважали незаконними і такими, що виходять за межі конституційних повноважень голови держави, згодом Тупицький подав позов до Верховного суду. Останній визнав протиправним указ Зеленського про звільнення Тупицького.

Зараз Олександр Тупицький є фігурантом декількох кримінальних проваджень, зокрема, стосовно злочину проти правосуддя і державної зради.