UA / RU
Підтримати ZN.ua

На місцевих виборах голосували ті, хто вважає їх важливими - опитування

Навіть серед тих, хто не прийшов на вибори, половина визнає їх важливість.

Абсолютна більшість виборців, які взяли участь в місцевих виборах 25 жовтня, вважають їх важливими. Але навіть серед тих, хто не скористався своїм правом голосу, відносна більшість визнає важливість виборів. Про це свідчать дані опитування групи «Рейтинг».

79% тих, хто проголосував вважають місцеві вибори важливими, 16% дотримуються протилежної думки. Решта 6% не змогли відповісти.

Навіть серед тих, хто в цей раз не голосував, 50% назвали вибори важливими, 42% - вважають навпаки, не змогли відповісти 8%.

Найбільша частка тих, хто вважає місцеві вибори важливими, серед виборців «Слуги народу», «Європейської Солідарності», «Свободи» та «Голосу». Найбільш скептично налаштовані ті, хто не визначився, а також симпатики «Опозиційною платформи - За життя», «Партії Шарія» і «Батьківщини». Але і серед них частка скептиків не перевищує 15% -20%.

Серед різних вікових груп розподіл тих, хто вважає вибори важливими і неважливими, відрізняється несуттєво.

Серед жителів обласних центрів та інших міст прихильників важливості виборів дещо більше, ніж серед сільських мешканців.

Опитування проводилося у всіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та районів Донеччини та Луганщини. Було опитано 9947 респондентів старше 18 років, у тому числі 1200 осіб на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів - опитування тих, хто не голосував у виборах. Помилка репрезентативності: не більше 2,8%

Читайте також: За станом здоров'я на вибори не прийшли 20% виборців

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Громадяни обирали депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад, а також міських, селищних і сільських голів у всіх 24 областях України.

За даними ЦВК, явка на виборах не перевищила 37%, це в півтора рази менше, ніж на місцевих виборах 2015 року.

Вже опубліковані дані екзит-полів з результатами голосування в ряді великих міст.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборному проекті ZN.UA "Країна по поличках" (українсько. та російською мовами).