UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС прокоментувало завершення розслідування викрадення Чауса. Там заговорили про участь "третьої сторони"

Її мета - дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Молдові і спробувати зруйнувати українсько-молдавські відносини.

Питання викрадення колишнього судді Миколи Чауса неодноразово Україна та Молдова обговорювали на рівні президентів та прем'єр-міністрів. МЗС виданню "РБК Україна" прокоментувало результати розслідування, про завершення якого сьогодні стало відомо. 

"Наша позиція чітка: всі обставини справи повинно встановити розслідування по лінії правоохоронних органів", - заявили в МЗС України.

Там розповіли, що Офіс генерального прокурора України 12 травня отримав клопотання від колег з Молдови про надання правової допомоги в рамках відкритої кримінальної справи. Через п'ять днів, а саме 17 травня, українська сторона відправила запит на отримання додаткової інформації, без якої надання допомоги було б неможливим. 

"На цьому тлі викликають здивування заяви про завершення розслідування в Молдові в односторонньому порядку. Логічне запитання: а чи дійсно була зацікавленість у встановленні істини або була задача реалізувати гучний політичний процес із заздалегідь визначеним результатом? Роль третьої сторони в цій ситуації очевидна. Її мета - дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Молдові і спробувати зруйнувати українсько-молдавські відносини ", - заявили в українському відомстві.

В МЗС переконані, що для встановлення усіх причетних до викрадення екссудді Чауса повинні залучити обидві сторони: і Україну, і Молдову. 

Читайте також: Ситник розповів, як кейс Чауса може нашкодити співпраці України з Інтерполом

Миколу Чауса викрали 3 квітня в центрі Кишинева, молдавські ЗМІ повідомили, що екссуддю вивезли до України на автомобілі з дипломатичними номерами.

У причетності до втечі Чауса з України і його поверненні на батьківщину підозрюють українські спецслужби, розслідуванню обставин переміщення екссудді через кордон присвячено низку журналістських розслідувань. В українському МЗС заперечують причетність України до викрадення Чауса, наполягаючи на тому, що операція може бути вигідна РФ, мета якої – посварити Україну із сусідами.

Колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак вважає, що міжнародне «переміщення» Чауса здійснювалося не в державних інтересах.

Метою вивезення Чауса до Молдови було врятувати його самого від кримінального переслідування і убезпечити його високих покровителів (суддя вважався креатурою народного депутата Олександра Грановського з найближчого оточення президента Петра Порошенка). У поверненні Чауса до України може бути зацікавлене нинішнє політичне керівництво. Адже це дає можливість для прямого виходу на підозру Порошенку.

Докладніше про викрадення Чауса і наслідки такої спецоперації для держави читайте в статті Віктора Трепака «Про одного Чауса і двох президентів» для читачів ZN.UA.