UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС пов'язав акт вандалізму проти генконсульства Польщі у Львові з активністю третьої сторони

Міністерство активно працює з польськими партнерами для формування позитивного порядку денного українсько-польських відносин.

МЗС України рішуче засудив акт вандалізму, здійснений невідомими відносно генконсульства Польщі у Львові 8 лютого.

"Системність, з якою зловмисники вчиняють акти вандалізму і наруги, свідчить про зацікавленість третьої сторони завдати шкоди українсько-польським відносинам", – йдеться в заяві міністерства, оприлюдненій його прес-службою.

Наголошується, що міністерство разом з польськими партнерами працює над позитивним порядком денним двосторонніх відносин. Одним із прикладів співпраці стала активізація роботи Українсько-польського Форуму партнерства, робоче засідання української частини якого відбулося у Києві 7 лютого.

Раніше повідомлялося, що невідомі вандали написали на паркані генерального консульства Польщі у Львові фразу "Наша земля", а також облили будівлю установи червоною фарбою.

25 січня повідомлялося, що невідомі зловмисники вночі вимазали фарбою цвинтар жертв тоталітаризму в селі Биківня недалеко від Києва і спробували зламати вхід до польського військового кладовища, що розташоване на території заповідника.

Минулого тижня

президент Польщі Анджей Дуда заявив, що польська сторона не готова погодитися з уславленням Україною історичних осіб, яких вважає злочинцями. Польський президент розповів, що просив у президента України Петра Порошенка змінити закон, прийнятий у квітні 2015 року, згідно з яким ОУН і УПА визнаються формуваннями, що боролися за незалежність України і мають право на відповідні почесті.

У свою чергу, глава правлячої польської партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качиньський заявив, що героїзація провідника ОУН Степана Бандери в Україні може зашкодити євроінтеграційним прагненням країни.

Детальніше про складнощі в українсько-польських відносинах читайте у статті Павела Коваля "Потреба уяви, потреба інституцій" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".