UA / RU
Підтримати ZN.ua

Москва у відповідь на запит Зеленського щодо гарантій безпеки для України нагадала про власні інтереси

Там також чекають на нові контакти з Вашингтоном, які будуть стосуватися російських безпекових ультиматумів. 

Учора президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна отримати систему гарантій безпеки для себе, подібну тій, яку отримують країни-члени НАТО. У Москві на це одразу ж відреагували. Російську позицію представив росЗМІ прессекретар президента Дмітрій Пєсков. 

Він вважає, нібито в питанні надання гарантій безпеки для України потрібно "враховувати інтереси всіх". Очевидно, що в цьому випадку йдеться саме про російські інтереси.

Пєсков також зазначив, що ситуація з російськими так званими "гарантіями безпеки" повинна мати продовження. Тому він анонсував контакти з Вашингтоном на різних рівнях.

Учора президент України Володимир Зеленський сказав наступне: "НАТО - по суті, єдиний із існуючих сьогодні союзів безпеки, до якого Україна могла б приєднатися… Але на цьому шляху велика відстань - роки і місяці, особливо якщо буде ескалація. Проходячи цей шлях, ми повинні отримати систему гарантій. І хоча б теоретично вона не має поступатися системі, яку пропонують країнам НАТО". 

Читайте також: Зеленський про вступ України до НАТО: «Нам протидіє не лише РФ, а й деякі країни Альянсу»

Нагадаємо, 17 лютого Росія показала документ-відповідь на американські пропозиції щодо "гарантій безпеки". Москва звинуватила Вашингтон в "перекручуванні" своєї пропозиції в бік створення переваг для США та їх союзників, а також в обранні "зручних для себе тем".

26 січня державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що США у відповідь на пропозиції Росії щодо безпеки передали їй свою оцінку цих пропозицій. Згодом про готовність відповіді НАТО повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. 10 лютого листа у Москву відправив і Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті "Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах".