UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінвідновлення віддає перевагу інфраструктурним проєктам, але вони відірвані від загальної регіональної політики – Безгін

Голова профільного підкомітету ВРУ сумнівається у тому, що експеримент з об'єднанням міністерства вдався.

Сьогодні за майбутнє відновлення України відповідає об'єднане в грудні минулого року Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення). Минулого тижня у публічну площину вилився конфлікт між міністерством і депутатами парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Чому так могло статися, якими є ризики від цього для держави і як виправити ситуацію, в інтерв’ю ZN.UA розповів глава профільного підкомітету ВР Віталій Безгін, з яким поговорила Інна Ведернікова

Зазначимо, що спір між відомством і комітетом стосувався сфери державної регіональної політики, яка виявилася викресленою з пріоритетів міністерства і голови комітету Олени Шуляк. Ба більше, непорозуміння між представниками законодавчої та виконавчої гілок влади розгортається на тлі тривалої відсутності діалогу міністерства з органами місцевого самоврядування. Що в сукупності свідчить про серйозні проблеми в ключовому блоці системи державного управління, який відповідатиме за повоєнне відновлення країни й розпоряджатиметься фінансами донорів.

Читайте також: Віцепрем'єр Кубраков пообіцяв прозорість у відновленні України та назвав пріоритети роботи об'єднаного міністерства

«Об'єднане Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури від самого початку було велетенським викликом із огляду на обсяг його повноважень. Чи мав такий експеримент право на життя? Безумовно, так. Принцип поєднання державної політики та інфраструктури працює в багатьох країнах. І якщо ми кажемо про інфраструктуру, то міністерство досконало виконує свою роботу. Йдеться про логістику, швидке реагування на виклики та руйнації, зернову угоду тощо. Якщо ми кажемо про громади й децентралізацію — тут теж усе більш-менш нормально, тому що реформа вже, як корабель, пливе сама по собі, не може потонути», – зазначив Безгін.

Що стосується регіональної політики, то в цьому випадку, за словами депутата, все провисло. Зокрема, він зазначив, що зараз такої політики просто немає.

«І це проблема, бо, по-перше, нам доведеться багато чого виконувати в контексті євроінтеграції. По-друге, неможливо відмежувати питання відбудови інфраструктури від питання загальної рамки відновлення, якою і є регіональна політика. Перевага віддається інфраструктурним проєктам, які приносили успіх, але вони відірвані від загальної регіональної політики та рамки розвитку. Це як розкидані по кімнаті кубики. Вони гарні, ідеально зроблені, але всі розрізнені», – пояснив Безгін.

Він погодився, що є проблема у рівні розуміння роботи всієї системи державного управління. За словами голови підкомітету, до об’єднання Мінвідновлення в Україні більшість міністерств були секторальними та галузевими. І тільки три — кроссекторальними. Це Мінфін, Мін’юст, Мінрегіон, які присутні всюди. Також, за словами Безгіна, до них можна віднести й Мінцифру.

Читайте також: "Армія відновлення": до проєкту залучили понад 30 тисяч безробітних українців із 18 регіонів країни

«Будь-яка сфера життєдіяльності так чи інакше торкається фінансів, законів і регіональної політики. Ми всі живемо в громадах, де отримуємо адміністративні, соціальні, освітні та інші послуги. На жаль, це розуміння загубилося ще на етапі об'єднання. Якщо вже пофантазувати, то, напевно, ідеальним із погляду держави було б об'єднання в межах Мінінфраструктури сфер будівництва та ЖКГ, а Мінрегіон мав би поглинути Мінреінтеграції. Тому що це системна кроссекторальна політика, яка не про мости, дороги й ліфти, а про людей і державне управління», – поділився думками Безгін.

Нагадаємо, уряд об’єднав Міністерство інфраструктури з Міністерством розвитку громад та територій 2 грудня 2022 року. У постанові Кабміну йшлося, що Мінрегіон буде припинено – міністерство продовжує виконувати функції та повноваження у визначених сферах до завершення здійснення заходів з приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, якому передаються функції та повноваження Мінрегіону.