UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр закордонних справ Британії збирається приїхати в Київ

Ліз Трасс має намір підтримати Україну на фоні наростаючої агресії РФ.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс планує приїхати в Київ з робочим візитом наприкінці січня. Про це стало відомо під час її звернення до британського парламенту 6 січня.

Трасс приїде до Києва, щоб підкреслити «непохитну відданість» Британії Україні перед обличчям агресії РФ.

За словами міністерки, питання безпеки України наразі - серед найважливіших пріоритетів зовнішньої політики Британії, коли Росія сконцентрувала десятки тисяч військ біля кордону з Україною.

«Будь-яке подальше військове вторгнення в Україну призведе до масштабних наслідків, в тому числі скоординованих санкцій, які завдадуть серйозної шкоди інтересам та економіці Росії», - сказала міністерка.

Трасс підкреслила, що немає виправдання агресивній позиції Росії, і Москва повинна піти на деескалацію. 

Королівство наразі працює з іншими країнами над санкціями, до яких входять «заходи з сильним впливом, спрямовані на російський фінансовий сектор та окремих осіб».

Міністерка додала, що Лондон виступає проти російського газопроводу «Північний потік-2».

Читайте також: Росія ввела війська у Казахстан - відео

На фоні наростаючої агресії РФ продемонструвати підтримку Україні 4 січня прилетів високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. Разом з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою він літав на Донбас.

Як відомо, Росія вже кілька місяців активно нарощує війська на кордоні з Україною. На тлі розмов про можливість повномасштабної війни РФ вимагає від НАТО «гарантій безпеки», згідно з якими Альянс має відмовитися від приєднання України та будь-якої військової діяльності в Україні, Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії. Переговори РФ та НАТО з цих питань мають відбутися у січні. Перед цим, 2 січня, президент України Володимир Зеленський провів розмову із президентом США Джо Байденом. Ключовою темою переговорів була ситуація на сході України та біля її кордонів з боку РФ. Президенти обговорили кроки, які робить Київ у рамках Мінського та Нормандського форматів, і наголосили на важливості подальших дипломатичних зусиль.