UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лише те, що Сі визнав використання ядерної зброї в Україні неприпустимим, було варте мого візиту до Китаю — Шольц

Німецький канцлер став першим лідером G7, який особисто відвідав Китай після початку пандемії COVID-19.

Німецького канцлера Олафа Шольца гостро критикують через його візит до Китаю, в рамках якого він обговорив із Сі Цзіньпіном економічне та політичне співробітництво у найближчій перспективі. Проте сам Шольц вважає поїздку вдалою вже хоча б через те, що китайський лідер публічно визнав використання ядерної зброї з боку Росії у війні проти України неприпустимим. Політика цитує Reuters.

«Оскільки уряд Китаю, президент Сі і я спільно заявили, що ядерна зброя не повинна бути використана у цій війні, лише одне це вже зробило всю поїздку вартою», — сказав Шольц під час промови перед колегами по Соціал-демократичній партії.

Сі, якого два тижні тому було переобрано на третій президентський термін, погодився, що обидва лідери «спільно виступають проти використання або загрози застосування ядерної зброї» в Україні, але утримався від критики Росії або заклику до Москви вивести свої війська.

Відповідаючи на звинувачення критиків, які вважають, що він обрав стратегію надмірної залежності економіки Німеччини від Китаю, Шольц сказав, що диверсифікація є ключовою для обмеження можливих наслідків, якщо відносини між країнами зіпсуються.

«У нас є чіткий план, і ми його дотримуємося. А це означає диверсифікацію для всіх країн, з якими ми торгуємо, особливо, звичайно, для країни, яка є настільки великою і має таку велику частку у світовій економіці. Ми продовжуватимемо економічні відносини з Китаєм. Але збираємося позиціонувати себе так, щоб мати змогу впоратися з ситуацією в будь-який час, коли виникнуть труднощі — чи то через 10 років, чи через 30 років», — заявив німецький канцлер.

Читайте також: Межа, яку не можна переходити: Шольц закликав до стримування ядерних поривів Росії

Раніше Шольц обговорив ядерну риторику Кремля з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.