UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень дає рекомендації, як дати роботу біженцям

На Західній Україні на робочі місці є великий попит, особливо серед чоловіків.

Західна Україна традиційно потерпає від нестачі робочих місць. І сподіватися на те, що для біжеців там щось зміниться не варто, каже директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім.Птухи НАН України Елла Лібанова. 

"...людям потрібна робота, бажано, оплачувана. Це їх відволікатиме від гірких думок, дасть можливість відчувати свою значущість. Особливо важливо це для чоловіків, яких у складі біженців сьогодення набагато більше, ніж серед тих, хто виїжджав із Донбасу в 2014–2015 роках", - додає експертка.

Пані Елла розповідає про європейський досвід роботи з біженцями. Там розуміють, що їм, перш за все, потрібна робота: "...необхідність забезпечити роботою біженців прекрасно розуміють європейці, які йдуть шляхом не грошової допомоги, а працевлаштування (допомогу сплачуватимуть тим, хто надаватиме житло нашим громадянам)".

Що може сьогодні зробити Україна?

Читайте також: Український посол запропонував спростити процедуру в'їзду біженців до Ізраїлю

Більше про те, які сьогодні масштаби біженців в Україні та за кордоном, читайте у матеріалі Елли Лібанової "Війна з Росією: як дати роботу біженцям і що робити після".