UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба назвав можливі наслідки через відмову Німеччини надати зброю

У Німеччині впевнені, що поставки можуть поставити хрест на ефективності нормандського формату.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба дорікнув Німеччині у відмові надати Україні зброю для захисту від російської агресії, висловивши надію на те, що про це рішення нікому не доведеться шкодувати. Про це він заявив на брифінгу з німецьким колегою Хайко Маасом в Берліні в середу, 9 червня.

"Але ми повинні бути відвертими: якщо ці зусилля не завершаться успіхом і президент Путін проігнорує думку Берліна, Парижа, Вашингтона, Києва та почне чергову гарячу фазу війни, то російська армія, озброєна більш сучасною зброєю, буде знову атакувати Україну. А ми будемо захищатися тим, що буде у нас на той момент в нашому розпорядженні, і це буде нова жахлива реальність, з якою всім нам доведеться зіткнутися. Однак я щиро сподіваюся, що до цього справа не дійде, що ніхто ніколи не пошкодує про те, що Україні не допомогли зміцнити свою оборону для того, щоб відбити бажання у Путіна наступати", - сказав він.

Кулеба зазначив, що не існує ніяких обмежень, чому Україні не може бути надана зброя.

"Ми не є під ембарго на зброю, ми є відповідальним учасником міжнародних механізмів з контролю над передачею озброєння. Наскільки мені відомо, немає і ніякої юридичної заборони в законодавстві Німеччини, яка не дозволяє передавати або продавати зброю Україні", - зазначив Кулеба.

У відповідь Маас зазначив, що поставки могли б поставити хрест на ефективності нормандського формату, а нещодавня розмова з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим не відбулася б, якби Німеччина заявила про надання одній зі сторін конфлікту озброєння.

"Що стосується поставок зброї, я говорив, що коли ми дзвонили (міністру закордонних справ Росії, - ред.) Лаврову, щоб вплинути на зустріч в нормандському форматі ... Якби я сказав під час телефонної розмови, що ми будемо поставляти зброю стороні конфлікту, то ця розмова була б дуже короткою", - зазначив Маас.

Глава МЗС Німеччини запевнив, що Німеччина залишиться найбільшим донором, якщо мова йде про підтримку реформ, а також буде послідовно виступати в підтримку суверенітету і територіальної цілісності.

"Ми хочемо робити надалі внесок в те, щоб Україна розвивалася економічно, що стосується добробуту населення, ми хочемо також підтримувати інтереси України в сфері безпеки, і ми хочемо зробити внесок в те, щоб на Донбасі запанував мир, це наші пріоритети, і Україна може і в подальшому на це покладатися", - запевнив німецький міністр.

Читайте також: Кравчук сумнівається в тому, що РФ може застосувати ядерну зброю проти України

Нагадаємо, нещодавно в публічній площині знову активізувалося питання поставки Україні оборонних озброєнь з Німеччини. Із запитом на надання військової допомоги Київ звертався до Берліна і в квітні цього року, після стягування російських військ до наших кордонів, і в 2014 році, коли РФ почала агресію проти нашої країни.

Раніше співголова партії Зелених Німеччини Роберт Габек виступив за надання Україні оборонних видів озброєнь для можливості дати відсіч російській військовій агресії на сході країни.

Дві партії у великій коаліції Німеччини - Християнські демократи (ХДС) і Соціал-демократи (СДПН) - розкритикували заяву Габека. Вони переконані: відправка зброї Україні буде «використана Росією як привід для відправки своїх військ» в регіон. Після чого Габек відповів, що уряд ФРН позбавляє Україну перспективи членства в ЄС.