UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба анонсував «квадригу» за участю українських та турецьких міністрів

Міністри закордонних справ і оборони відвідають Київ цього тижня.

Міністри закордонних справ і оборони Туреччини Мевлют Чавошоглу і Хулусі Акар найближчої п'ятниці, 18 грудня, відвідають Київ. Разом з українськими колегами Дмитром Кулебою і Андрієм Тараном вони візьмуть участь у переговорах в новому форматі, повідомив головаМЗС України.

«Відбудеться історична подія - перше засідання в новому форматі між Україною і Туреччиною, який називається квадрига. Це коли міністр закордонних справ і оборони однієї країни сидять з одного боку столу, міністри закордонних справ і оборони іншої - з іншого, і вони говорять про взаємини між країнами і в регіоні комплексно», - розповів Кулеба у відеоблозі, опублікованому в Facebook ввечері в четвер.

За словами міністра, такий формат переговорів дозволить обговорити співпрацю між Україною і Туреччиною «комплексно в політико-безпековомуконтексті».

Крім того, очільник МЗС Туреччини візьме участь в онлайн-конфереції голів українських посольств. Також до послів у відеоформаті звернеться голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. У бліц-інтерв'ю ZN.UA Кулеба розповідав про підготовку і порядок денний конференції дипломатів.

Читайте також: Шмигаль обговорив з президентом Туреччини головні сфери співпраці

У жовтні Кабмін затвердив проект рамкової угоди про розширення військової співпраці з Туреччиною. На початку грудня прем'єр-міністр Денис Шмигаль відвідав Анкару, де зустрівся з турецьким президентом Реджепом Ердоганом.

Україна і Туреччина обговорюють спільне виробництво високоточних протитанкових засобів, ремонт та технічну підтримку вертольотів, постачання авіаційних двигунів, співпрацю в галузі протидії безпілотним авіаційним комплексам, а також у сфері транспортної авіації і тренажерних комплексів.

Детальніше читайте в статті Євгенії Габер "Турецька "квадрига" Зеленського" у ZN.UA