UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ отримав депутатське подання щодо конституційності певних положень Виборчого кодексу

Подання направили 45 народних депутатів.

До Конституційного суду надійшло подання 45 народних депутатів щодо відповідності Основному закону окремих положень Виборчого кодексу, повідомили у пресслужбі КСУ. Зокрема, парламентарії оскаржують положення, які передбачають проведення парламентських виборів виключно за пропорційною системою.

“Автори клопотання просять визнати книгу третю “Вибори народних депутатів України” (статті 133 – 191 розділів ХХІІІ – ХХХІ), підпункт 2 пункту 2 розділу ХХХХII “Прикінцеві та перехідні положення” Виборчого кодексу України такими, що не відповідають Конституції України”, - повідомили в КСУ.

На думку депутатів, вилучення із законодавства норми про можливість проводити вибори за мажоритарною системою обмежує виборчі права українців. Також ініціатори подання вважаються, що це “містить ознаки узурпації влади”.

Крім того, у поданні йдеться про пункт прикінцевих та перехідних положень Виборчого кодексу, які передбачають втрату чинності Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Читайте також: У Раді пропонують змінити Виборчий кодекс через коронавірус: що хочуть поміняти

У липні минулого року Верховна Рада ухвалила закон, який вніс зміни до Виборчого кодексу. Зокрема, в Україні відбулася партизація місцевих виборів - парламент 273 голосами схвалив поправку, яка опустила бар'єр пропорційної системи в громади з 10 тис. виборців.

При цьому для забезпечення демократичних і прозорих виборів міжнародні стандарти ЄС забороняють менш ніж за рік до старту кампанії міняти три речі: територіальну організацію виборів, виборчу систему та спосіб формування виборчих комісій. Однак, в Україні за кілька місяців до місцевих виборів вирішили поміняти все з вищезгаданого.

Зазначимо, що 10 лютого Європарламент ухвалив резолюцію щодо виконання Україною Угоди про асоціацію. Зокрема, у документі йдеться про те, що місцеві партійні організації, кандидати та члени виборчкомів не змогли належним чином підготуватися до реєстрації кандидатів. Причиною тому стало те, що зміни до Виборчого кодексу ухвалили безпосередньо перед виборчим процесом.