UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни ЄС спромоглися розблокувати допомогу Україні — шантаж Орбана не вдався

Угорщина отримала незначне пом'якшення санкцій.

Країни Європейського Союзу досягли попередньої згоди, щодо  відкриття для України шляху  до отримання важливої допомоги від блоку. Угорщина зняла свої претензії в обмін на пом’якшення санкцій через корупцію в країні.

ЄС знизив суму замороженого фінансування Угорщини у обмін на зняття Будапештом свого вето з ключових пунктів, зокрема і на пакет допомоги Україні.

Читайте також: Литовська міністерка назвала аморальним блокування Угорщиною допомоги Україні

Як повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, європолітики узгодили заморожування лише €6,3 мільярда субвенцій Угорщині з так званих фондів згуртованості. Це менше €7,5 мільярдів, про які йшлося в рекомендаціях Європейської комісії, виконавчого органу ЄС.

Разом із тим, в ЄС погодилися схвалити план відновлення Угорщини після пандемії, згідно з яким Будапешт отримає €5,8 мільярда грантів. Однак для отримання цієї суми уряду Віктора Орбана потрібно буде виконати низку законодавчих умов, спрямованих на зміцнення верховенства права.

Читайте також: Рада Європейського Союзу затвердила пакет допомоги Україні

Щоб розморозити кошти, Будапешт повинен буде впровадити низку законів, визначених комісією. Йдеться про завершення 27 антикорупційних реформ і реформ щодо незалежності судової системи.

Напередодні ухвалення цього рішення, деякі країни, включно з Нідерландами та Швецією, наполягали на призупиненні виплати €7,5 мільярдів замість зміни цифри.

Франція та Німеччина домагалися того, щоб утримані кошти були «пропорційними» будь-якому прогресу Угорщини у боротьбі з корупцією — зусилля, яке багато хто сприйняв як спробу фактично укласти угоду.

Читайте також: Більше не демократія: Угорщину визнали гібридним режимом виборчої автократії

Тепер, у разі схвалення цього рішення Європейським парламентом у вівторок, ЄС може почати виплати Україні в січні.