UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конституційний суд Польщі оцінить норми закону про ІНП, що стосуються українців

Раніше в Польщі скасували кримінальну відповідальність за поширення інформації про співучасть поляків у Голокості.

Конституційний суд Польщі розгляне положення закону про інститут національної пам'яті (ІНП), де згадані "українські націоналісти". Про це повідомив виконуючий обов'язки прес-секретаря Конституційного суду Якуб Козловський. Згідно з січневим поправками до закону про ІНП включені положення, що дозволяють відкриття кримінальної справи за заперечення "злочинів українських націоналістів" у 1925-50 роках, повідомляє TVN24.

Раніше, 27 червня, президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про внесення поправок до закону про ІНП, якими скасовується кримінальна відповідальність за поширення інформації про співучасть поляків у Голокості та інші злочини нацистської Німеччини. Перед цим під час голосування ці поправки підтримали обидві палати польського парламенту.

У ніч на 1 лютого в Польщі внесли зміни до закону про Інститут національної пам'яті, якими запроваджувалася кримінальна відповідальність за оприлюднення фактів про участь поляків у Голокості, а також за "заперечення злочинів українських націоналістів". Закон викликав різку критику з боку України, Ізраїлю і США.

Як писало видання Financial Times, мета закону - фальсифікувати історію Голокосту. Влада Польщі хотіла заглушити будь-які дебати про співучасть поляків у переслідуванні громадян-євреїв, зробивши незаконним обговорення проблеми "публічно і всупереч фактам".