UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Ради схвалив «судову реформу» Зеленського без урахування висновків Венеціанської комісії

За словами юриста, текст законопроєкту повністю суперечить Меморандуму України з МВФ, висновку Венеціанської комісії, рекомендаціями послів G7 і ЄС

Комітет Верховної Ради з правової політики схвалив зміни в законопроєкт президента Володимира Зеленського про судоустрій і статус суддів, який закріплює за Вищою радою правосуддя контроль над судовою системою в Україні.

Про це в Facebook повідомив член правління адвокаційного центру DEJURE Михайло Жернаков.

«Не очищений ВСП, який відмазував фігурантів плівок Вовка і суддів Майдану, отримає повний контроль над формуванням Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а роль міжнародних експертів в процесі буде знівельована», - підкреслив Жернаков.

Він додав, що після прийняття цього законопроєкту Вища рада правосуддя зможе «наповнити суди двома тисячами підконтрольних суддів».

«Депутатів не зупинило те, що текст законопроєкту повністю суперечить Меморандуму України з МВФ, висновку Венеціанської комісії, рекомендаціями послів G7 і ЄС», - додав Жернаков.

Нагадаємо, у червні минулого року президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №3711 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування". Він визначив документ як невідкладний.

Серед іншого в документі йшлося про те, що до складу ВККС мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою судді України. Також туди мають входити три особи з числа міжнародних експертів, визначених ВРП на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які надають Україні міжнародну технічну допомогу чи провадять свою діяльність у сфері юстиції, судової влади, запобігання і протидії корупції.

Проектом передбачається, що у випадку, якщо суб'єкти формування конкурсної комісії у визначений законом термін не запропонують кандидатури до складу цієї комісії, то такі кандидатури запропонує уповноважений Ради з прав людини.

У жовтні Венеціанська комісія затвердила звіт щодо законопроекту та деяких інших законів, яким визначено важливі аспекти діяльності Верховного суду та органів судового врядування.

Загалом, Венеціанка підтримала необхідність швидкого запуску ВККС, але зазначила, що проект №3711 треба суттєво доопрацювати. Детальніше читайте в матеріалі Галини Чижик і Степана Берко "Що сказала Венеціанська комісія про судову "реформу "Зеленського".