UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кличка не пустили зустрічати Меркель, мер Києва скаржиться на порушення протоколу

Війна Банкової за крісло голови КМДА вийшла на новий рівень.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що його не пустили зустрічати канцлерку Німеччини Ангелу Меркель, яка сьогодні відвідає Україну та проведе переговори із президентом Володимиром Зеленським.

«Прибув в аеропорт «Бориспіль», де, за протоколом, як мер столиці, мав зустрічати канцлерку Німеччини Ангелу Меркель. Як це було і під час її минулих візитів до Києва. Але цього разу мене не пустили», - пише він у Facebook.

У своєму дописі міський голова наголосив на тому, що не прориватиметься силою, а також поцікавився у Міністерства закордонних справ причиною такого рішення.

«Таке в моїй практиці мера – вперше. Тому цікаво: в «проєвропейському» Міністерстві закордонних справ України вирішили терміново порушити протокольні заходи? Чи отримали команду і так тремтіли, що влаштували такий цирк?!», - додає він.

Читайте також: Данілов повідомив, у кого є повноваження зняти Кличка

У п’ятницю мера Києва запросили на засідання РНБО, однак він не прийшов. Кличко отримав запрошення за 2,5 години до початку засідання і не встигав на нього, оскільки вирушив у робочу поїздку за межі столиці.

Запрошенню передували активні обшуки в департаментах КМДА, прокуратура оголосила підозри в розкраданнях 23 чиновникам. Численні обшуки і блокування роботи столичних підприємств, а також перевірки структурних підрозділів КМДА мають політичний підтекст, а не спроби навести лад у Києві, вважає колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак. Він пояснив, що у столичної влади ті самі недоліки, що й у всієї владної вертикалі, однак правоохоронці активізувались лише в Києві.

Після відмови Віталія Кличка відвідати засідання РНБО в Офісі президента порадили меру «повернутися до реальності, а не піаритися на корупційних об'єктах».

Відкрита війна між Банковою та Кличком розпочалася у квітні. Якщо хочете розібратися в причинах протистояння президента і мера, читайте статті Інни Ведернікової «Чи відбере Зеленський столицю?» та «Закон бумеранга», де були спрогнозовані та пояснені події, що відбуваються.