UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай не відмовиться від власних зусиль для встановлення миру в Україні — Ван Ї

Він назвав безпричинними звинувачення в бік Пекіна про підтримку РФ.  

Китай не відмовиться від власних зусиль щодо досягнення миру в Україні, заявив тамтешній глава МЗС Ван Ї. Він наголосив, що є прихильником сприянню деескалації ситуації, повідомляє "Укрінформ". На думку дипломата, КНР завжди дотримувалася об'єктивної та справедливої позиції щодо "української кризи", а звинувачення в бік Пекіна про підтримку РФ є безпричинними. 

"Якщо хтось усе ще звинувачує Китай, то він намагається перекласти відповідальність на нашу країну, і в нього до того ж є приховані мотиви", — підкреслив Ван Ї. 

Йому відповів глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, пояснивши, що матеріальна та дипломатична підтримка, яку КНР надає РФ, підживлює війну проти України. Він також додав, що бразильсько-китайський "мирний план" не спрямований на досягання справедливого миру, в основі якого повинен бути статут ООН. 

Читайте також: Глава МЗС Китаю виступив в ООН: не війна, а "українська криза", необхідні переговори та зняття антиросійських санкцій

Нагадаємо, у травні представники Китаю та Бразилії погодили власний "мирний план" врегулювання російсько-української війни. І хоча він складається з шести пунктів, а не дванадцяти, все одно багато в чому нагадує переформульовану китайську пропозицію, представлену у лютому 2023-го. В цілому цей план — вже традиційний заклик до деескалації та утримання від "роздмухування вогню" з акцентом на важливості проведення переговорів.