UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хотів би почути від вас прямо і чітко»: Стефанчук Шольцу щодо статусу кандидата України у члени ЄС

Спікер парламенту закликав Шольца не влаштовувати бюрократичну тяганину з постачанням зброї Україні.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцем та висловив сподівання на чесну та відкриту розмову.

Спікер українського парламенту наголосив, що основна мета його візиту — отримати повну підтримку від Німеччини у питанні надання Україні статусу кандидата у члени ЄС й у цьому питанні позиція федерального канцлера Німеччини є ключовою.

«Хотів би почути її від Вас прямо і чітко. Як результат нашого спілкування я хотів би почути від вас слова надії для всіх українців: «Я підтримую надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, щоб подати сигнал всьому народові України, що його боротьба не марна і що він може почати свій шлях на досягнення всіх необхідних критеріїв для набуття з часом повного членства»,— заявив Руслан Стефанчук.

Він також закцентував увагу на питанні визначення перемоги України, для якої українським військовим вже зараз потрібні сучасні системи протиповітряної оборони.

«Оголошене Вами рішення про постачання нам IRIS-T є дуже своєчасним і сподіваємося, що між рішенням і постачанням цих систем в Україну пройде час, необхідний на дорогу, без будь-яких бюрократичних зволікань», — зауважив Руслан Стефанчук.

Після зустрічі Стефанчук додав, що Шольц видався йому «максимально щирим».

«Я думаю, що зміг розвіяти всі скептичні побоювання Олафа Шольца, і дуже сподіваюся на його позитивне рішення на саміті Європейської Ради», — розповів журналістам  спікер та додав, що запросив Олафа Шольца відвідати Україну та виступити у Верховній Раді.

Читайте також: Der Spiegel: Уряд Німеччини уникає слів про перемогу України у війні, на це є причина

Німеччина отримує критику з багатьох сторін за її очевидне небажання підтримувати Україну зброєю, що псує її репутацію в ЄС і НАТО. Попри те, що міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок постійно наголошує на готовності країни передати німецьку зброю Україні, уряд її країни досі не виконав усі ці обіцянки.